Beszakadt a brit korona vagyona, mutatjuk, miért

II. Erzsébet királynő
Britain's Queen Elizabeth II looks on during the annual Braemar Gathering in Braemar, central Scotland, on September 1, 2018. The Braemar Gathering is a traditional Scottish Highland Games which predates the 1745 Uprising, and since 1848 it has been regularly attended by the reigning Monarch Queen Elizabeth and members of the Royal Family. / AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
Jelentős értékcsökkenést könyveltek el a brit koronabirtokok értékében, miután az azokból származó jövedelem - elsősorban a bérleti díjak - meredek esést produkáltak a közelmúltban - írja a Guardian.
Vágólapra másolva!

A brit korona jövedelmei - és így a brit királyi család, II. Erzsébet és hozzátartozói életének finanszírozása - régóta viták kereszttüzében áll az Egyesült Királyságban. Abban a kérdésben pedig nem is olyan egyszerű kiigazodni, hogy honnan származnak a brit uralkodó család bevételei. Az Origo ezt az alábbi összeállításában járta körbe:

Így lehet pénzük Harry hercegéknek, ha lemondanak a királyi apanázsról

Napok óta hangos a világsajtó attól a hírtől, hogy a brit uralkodócsalád tagja, a trón sorrendben hatodik várományosa, Harry herceg és felesége, Meghan Markle, bejelentette, hogy a jövőben visszalépnek a királyi család tagjaira háruló feladataiktól. Egyúttal azt is közölték, anyagilag függetlenné válnak a monarchia intézményrendszerétől.

Ahogy cikkünkben bemutattuk, a királynő elsődleges jövedelemforrásai az úgynevezett koronabirtokokból származó bevételek, pontosabban azoknak meghatározott része. Ebbe a gyűjtőfogalomba tartoznak a szerte az ország területén megtalálható, a koronához tartozó ingatlanok, birtokok, kastélyok, kúriák, és így tovább, azok a vagyonelemek, amelyek történelmileg a királyi család tulajdonában álltak és állnak.

Ilyen például egyébként a teljes Regent Street, illetve annak épületei Londonban, vagy a Brit-szigetek körül a tengerágyak - pontosabban az azok hasznosításából fakadó bevételek is.

Az ezekből származó összegek egy állami alap pénzmagját képezik, ahonnan II. Erzsébet részére lényegében a nyereség egy részét utalják ki.

Az idei év azonban komolyan megtépázta a koronabirtokokból származó bevételeket: számos bérlőnek nehézséget okoz a koronavírus miatti gazdasági visszaesésben az összegek teljesítése. Ez már meglátszik a koronabirtokok értékén.

A vagyonkezelést végző Crown Estate csoport friss jelentése szerint, a portfólió értéke 552,5 millió fonttal, azaz több mint 215 milliárd csökkent.

Így már csak 13,4 milliárd fontra taksálják a koronabirtokok könyv szerinti értékét.

A Regent Street, ahol az ingatlanok a koronához tartoznak (2019) Forrás: Shutterstock

Az adatok ugyanakkor szerény, 0,4 százalékos emelkedést mutatnak a profitban, ami 345 millió fontra nőtt, legalábbis március 31-ig az előző évhez képest. Ezt az összeget a kincstár kapja, amely 25 százalékát továbbutalja a királynői kifizetéseket kezelő szuverén alapba, két éves időtartam alatt.

A vagyonkezelő csoport viszont azt is közölte, éves összehasonlításban a London központjában található ingatlanokból csak a korábbi bérleti díjak 52 százalékát, a fővároson kívül a díjak 53 százalékát, valamint a londoni irodabérleti díjak 88 százalékát gyűjtötte be. A csoport arra számít, lesznek a közeli jövőben olyan bérlőik, akik fizetésképtelenségről jelentenek, illetve csődeljárás alá kerülnek, ezért a vállalat felkészül a várható veszteségekre.

Közleményük szerint ugyanakkor a királynő részére a kincstári átvezetésen keresztül jutó appanázsra ezek a csökkenő bevételek nincsenek közvetlen hatással a tartalékoknak köszönhetően. Egyelőre annyi a változás, hogy a vagyonkezelő nem egyösszegben, hanem részletekben teljesíti a befizetéseit a kincstárnak.

II. Erzsébet brit királynő egy 2018-ban készült felvételen Forrás: AFP/Andy Buchanan

A több mint 400 munkavállalóval működő csoport vezérigazgatója ugyanakkor azt mondja: úgy látják,

a london West Endre lassan visszatér az élet, fellendül a kiskereskedelem.

Emellett a cég lehetőségei szerint rugalmas a bérlőkkel szemben, és arra törekednek, hogy akivel kell, újratárgyalt megállapodások mentén működhessenek együtt a továbbiakban. A vállalat felülvizsgálja korábbi stratégiáját is, különös tekintettel a kiskereskedelmi célú bérlemények kiadására. Ezeknél elképzelhető, hogy a bérleti díjakat a jövőben a forgalom alakulásához igazítják.

Úgy tűnik, a közölt értékvesztés ellenére, a koronabirtokok egészének rentábilissága egyelőre nincs veszélyben. A brit lapok kiemelik, hogy Anglia partjainál egyre több szélerőmű létesül, és ezek telepítéséhez kapcsolódóan, a koronának - áttételesen, de - szintén származik jövedelme, melyek egyre meghatározóbbak a portfólión belül.