szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tiltakozó diákok továbbra is kitartanak amellett, hogy az egyetemnek jelenleg nincs legitim vezetése.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Nem ajánlatnak, hanem ultimátumnak tekintik a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár nyílt levélben megfogalmazott ajánlatát, miszerint október 7-ig szabadítsák fel az épületet, és fejezzék be a sztrájkot

– jelentették be a diákok a hétfő délutáni sajtótájékoztatón.

az egyetemi autonómia feltételei rögzítve vannak a nemzeti felsőoktatási törvényben, nem képezhetik semmilyen egyeztetés részét, amennyiben a minsiztérium biztosítja az autonómiát, az intézmény lehetséges átalakítása kapcsán a miniszterrel tárgyalunk, alkotmányellenes, törvényre hivatkozva kijelölt, illegitim fenntartó jogszerűtlenül kinevezett intézményvezetőivel nem.
Az egyetemi dolgozók sztrájkjának harmadik napjában a tanulmányi félév felfüggesztésével fenyegetni abszurd, nem beszélve arról, hogy a tanév érvényes vagy érvénytelen voltáról csak jogszerűen kinevezett vezetőségnek lenne felhatalmazása dönteni. Az SZFE-nek legitim vezetése jelenleg nincs.

"Az egyetemi autonómia feltételei rögzítve vannak a nemzeti felsőoktatási törvényben, nem képezhetik semmilyen egyeztetés részét, amennyiben a minisztérium biztosítja az autonómiát, az intézmény lehetséges átalakítása kapcsán a miniszterrel tárgyalunk, alkotmányellenes, törvényre hivatkozva kijelölt, illegitim fenntartó jogszerűtlenül kinevezett intézményvezetőivel nem" – tették hozzá.

Az egyetemi dolgozók sztrájkjának harmadik napjában a tanulmányi félév felfüggesztésével fenyegetni abszurd, nem beszélve arról, hogy a tanév érvényes vagy érvénytelen voltáról csak jogszerűen kinevezett vezetőségnek lenne felhatalmazása dönteni. Az SZFE-nek legitim vezetése jelenleg nincs

– jelentették ki.

A hallgatók szerint az alaptörvény és a felsőoktatási törvény után az illegitim vezetőség hajlandó lenne A munka törvénykönyvét és a Büntető törvénykönyvet is megsérteni. Úgy fogalmaztak: a kuratórium által újonnan kinevezett kancellár bérvisszatartással zsarolja egyetemük dolgozóit. A hallgatók kiállnak az egyetemi polgárság bármely tagjának jogellenes kényszerítése ellen.

Az egyetem hallgatósága a blokádot fenntartja, a tiltakozáshoz való demokratikus jogával továbbra is él, ennek akadályát a továbbiakban sem látja.

A hallgatók elmondták, hétfőre meghívást kaptak az M5 Ez itt a kérdés című műsorába, ahol két jelenlegi hallgató Zalán Jánossal és Novák Emillel folytatott volna szakmai vitát, élőben. A közszolgálati tévé az utolsó pillanatban az adásfelvételt technikai okokra hivatkozva elhalasztotta.