Müller Cecília: Egy igazolt fertőzött környezetében harminc laborvizsgálatot végzünk

2020-04-21 11 34 25-Index - Belföld - Kétszáz fölött a halottak,
2020.04.21. 11:57

Köszönetet mondott az élelmiszeriparban és az agráriumban dolgozó embereknek az operatív törzs keddi tájékoztatójának kezdetén Zsigó Róbert. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Magyarország élelmiszerellátásának körülményeiről beszélt, a járvány okozta kihívásokról.

Zsigó szerint Magyarország élelmiszer-biztonsági rendszere az egyik legjobb és legbiztonságosabb Európában. Az államtitkár felsorolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lakossági tájékoztató anyagainak elérhetőségét, és beszámolt a szervezet vizsgálatainak körülményeiről, például arról, hogy a húsvéti hétvégén 64 magyarországi élelmiszerlánc üzleteiben tartottak helyszíni szemlét. Tapasztalataik alapján:

  • a bevásárlókocsikat, -kosarakat naponta mossák;
  • az ellenőrzött üzletek 73 százaléka a bejáratoknál nem gondoskodott kézfertőtlenítőről vagy kesztyűről;
  • a belső felületeket az üzletek kétharmadában naponta többször fertőtlenítik.

Zsigó az eredményeket úgy foglalta össze, hogy az áruházláncok jól vizsgáztak, az élelmiszer Magyarországon biztonságos körülmények között, megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll. A Nébih ugyanakkor a menzákat, a közétkeztetést is ellenőrizte, a higiénia nem mindenhol volt megfelelő, de az ételek hőkezelésével a legtöbb esetben nem volt probléma.

Kedd reggelre 2098 főre nőtt a beazonosított, azaz laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzöttek száma Magyarországon, kezdte napi tájékoztatóját Müller Cecília.

ELHUNYT ÚJABB 14 IDŐS KRÓNIKUS BETEG, EZZEL 213 FŐRE EMELKEDETT AZ ELHUNYTAK SZÁMA, 287-EN PEDIG MÁR GYÓGYULTAN TÁVOZTAK A KÓRHÁZBÓL

 – ismertette a keddi járványügyi adatokat. Az országos tisztifőorvos elmondta, az elhunytak mindegyike súlyos, krónikus alapbetegséggel küszködött, a koronavírus csak részben járulhatott hozzá a halálukhoz.

Müller Cecília ismét elmondta, hogy jelentős számú megbetegedést a veszélyeztetetteket nagy számban ápoló intézményekben – idősotthonokban, nyugdíjas házakban és ápolási osztályokon – derítettek fel. A tisztifőorvos szerint azonban hiába említett ő maga már nagy számban, az ország szinte minden pontján érintett idősotthonokat, rendkívül különböző a fertőzöttség mértéke.

Minden igazolt fertőzött környezetében 30 tesztet végeznek - az operatív törzs április 21-i tájékoztatója

Keddre 20 érintett idősotthonról tudunk, ám alapvetően három olyan idősotthon van, ahol nagy számban vannak fertőzöttek

– mondta, hozzátéve: nagyobb létszámú intézményekről van szó. A Pesti úton hétfőn befejezték a laborvizsgálatokat, de a járványügyi vizsgálat továbbra is folytatódik. Eddig – a már korábban igazolt fertőzötteken túl –

  • 274 ápoltból 58 lett pozitív,
  • 45 gondozottból pedig 4 fő teszteredménye mutatott pozitivitást.

Akik kórházban vannak, azok két negatív teszteredmény esetében térhetnek majd vissza az idősotthonba, amelyet fertőtlenítettek és többször megvizsgáltak, felkészítettek. 

Minden bizodalmunk megvan abban, hogy a jövőben a fertőzések száma mérséklődik az intézményben

– foglalta össze Müller. Azt is mondta, hogy Budapesten van továbbra is az igazolt fertőzések kétharmada. Jelenleg 842 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen, állapotuk súlyos,

ráadásul 40-es, illetve 50-es korosztályból is vannak érintettek.

Müller arra is figyelmeztetett: egy nap alatt több mint száz új igazolt fertőzött lett, tehát továbbra is indokolt fenntartani a korlátozásokat. A tisztifőorvos beszélt arról, hogy a WHO igazolja intézkedéseiket, a tesztelés magyarországi protokollját. Müller szerint:

1 igazolt fertőzött környezetében 30 laborvizsgálatot végzünk, mindenben a szakmai irányelvek szerint járunk el, ezt a WHO is igazolta.

Müller szerint a pandémia idején elvárható intézkedéseknek Magyarország mindenben megfelelt.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa tájékoztatott a határátkelőkön végzett munkáról, így például az átutazó teherforgalmat érintő, már korábban is ismert intézkedésekről.

A rendőr alezredes arról is beszélt, 27 497 esetben kellett a rendőrségnek eljárnia a kijárási korlátozások megsértések miatt, a járványhelyzettel kapcsolatban már 255 esetben kellett büntetőeljárást elrendelniük.

Médiamegkeresésekre adott válaszok:

  1. Hatósági házi karanténban is dolgozhatnak az emberek otthonról, mondta kérdésre Kiss Róbert. A kormányhivatalok veszik ezeket a személyeket nyilvántartásba, de ez a határozat a munkához való jogot nem érinti. A kedden érvényben lévő 11 162 hatósági házi karantént több tízezerszer ellenőrizte a rendőrség. (TV2-kérdés)
  2. Magyarországon nincs a látókörünkben olyan személy, aki makkegészségesen kapta volna el a vírust, és halálos végződése lett volna a fertőződésének, fogalmazott Müller Cecília az idevágó kérdésre. A nemzetközi szakirodalomban azonban már ismertek ilyen esetek. (Ripost-kérdés)
  3. Az, hogy nem növekszik a megbetegedéseknek a száma, hanem elér egy maximumot, és a további napokban nincs újabb növekedés, nem jelenti azt, hogy vége a járványnak – jelentette ki Müller Cecília. Hogy ez az úgynevezett plató meddig tart, azt előre nem lehet megmondani, tette hozzá a tisztifőorvos, aki szerint bizonyos, hogy hosszabb folyamat lesz, mire a járvány végére érünk. (RTL-kérdés)
  4. Vannak olyan idős személyek is, akik otthonukból kerültek, kerülnek kórházba, mert valamilyen módon megfertőződtek, válaszolta Müller Cecília. (Blikk-kérdés)

Az Index egyébként ezekkel a kérdésekkel fordult kedden az operatív törzshöz, amelyeket ezúttal sem tartottak közérdeklődésre méltónak: 

  • Miután hétfőn Müller Cecília azt mondta, egészségvédelmi okokból nem indokolt a május 4-én kezdődő érettségi halasztása, este Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár már azt jelentette be, ha járványügyi szempontból indokolt, halasztják a vizsgákat. Milyen járványügyi szempontok indokolhatják a halasztást, és mikor születhet erről döntés?
  • A május 3-a körül kezdődő „platóban” nagyságrendileg napi hány megbetegedéssel és halálesettel számolnak, és milyen hosszan? A „plató” ideje alatt már lehet szó enyhítésekről, vagy meg kell várni a lecsengést? Használnak-e bármilyen más mérőszámot, amikor az enyhítéseket mérlegelik, és ha igen, pontosan miket?
  • Hány személy halt meg a Péterfy Sándor Utcai Kórház III. Krónikus Belgyógyászati Osztályán (Szövetség utca) március 1. és április 18. között? Az elhunytak közül hány személy volt koronavírus-fertőzött? Jelenleg hány személy koronavírus-fertőzött az osztályon?
  • Pontosan mikor küldte ki Kásler Miklós a miniszteri utasítást a kórházaknak az ágyak felszabadítására? Hány napot kaptak a kórházak az utasítás teljesítésére? Mikor és miért változtattak az ágyfelszabadítás mértékén (60-ról 50 százalék) és határidején?
  • Lokális, kisközösségi járványgóc kialakulása, egy intézményi fertőzéshullám vagy pusztán a megemelt tesztelésszám áll annak hátterében, hogy szombat óta megduplázódott a koronavírussal igazolt fertőzöttek száma Komárom-Esztergom megyében?
  • Az 50 052 magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg? Ha egy emberen legalább két tesztet kell végezni, akkor ez az adat azt jelenti, hogy kevesebb mint 25 ezer embert teszteltek eddig Magyarországon koronavírusra? Előfordulhat az, hogy a operatív törzs nem rendelkezik arról pontos információval, hogy valójában hány emberen végezték el a tesztet Magyarországon?
  • Hogyan fordulhat elő, hogy a Pesti úton még a múlt héten levett 500 tesztből 74 nem sikerült, miután túl kicsi volt a minta, vagy kifolyt szállítás közben? Miért nem tájékoztatták az intézményt erről még aznap, ahogyan azt az intézményvezető állítja? Megismételték ezeket a teszteket, és ha igen, mikor?
  • Pontosan hány koronavírus-fertőzött egészségügyi és szociális dolgozó van jelenleg Magyarországon, és közülük mennyi az orvos, illetve az ápoló/egészségügyi szakdolgozó és mennyi az idősotthonokban szolgálatot teljesítő gondozó?

(Borítókép: Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója. Fotó: képernyőkép / Index)