szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Aki továbbra is együttműködik, az munkajogi felelősséggel tartozik.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Mérce számolt be róla, hogy Szarka Gábor, a Színház-és Filmművészeti Egyetem új kancellárja nemrég levelet írt az intézmény oktatóinak. Ugyan a címzés szerint a levél az Egyetemi Polgároknak szól, a hallgatók azt nem kapták meg. Ennek, valamint a levél létezésének tényét a diákok a hvg.hu-nak is megerősítették.

A kancellár a levélben azt írja a Mércén megjelentek szerint, hogy minden együttműködést megtilt az egyetemfoglalókkal és támogatóikkal: „Ezzel kapcsolatban minden munkavállalótól elvárom a kellő határozottságot, de megkérem Önöket, hogy ezzel összefüggésben semmilyen fizikai kontaktusra ne kerüljön sor, ezt minden esetben kerüljék, az esetleges provokációra ne reagáljanak.”

Szarka hozzáteszi, hogy azok a munkavállalók, akik a tájékoztató ellenére továbbra is együttműködnek az egyetemfoglalókkal vagy a magukat a „tanköztársaság” képviselőinek valló személyekkel, a továbbiakban munkajogi felelősséggel tartoznak. „Az Egyetemhez tartozó épületekben a gyakorló helyszínek kivételével a kép- és hangrögzítő eszközök használatát megtiltom, ugyancsak elrendelem az irodahelyiségek és egyéb munkavégzési és oktatási helyszínek munkaidőn, illetve oktatási tevékenységen túli zárását” – idézi a levelet a Mérce.

A kancellár a levélben azt is közölte, hogy hamarosan kiadja az új helyzetre vonatkozó részletszabályokat is, addig is felhívta azonban az üzemeltetés valamennyi dolgozójának figyelmét, hogy

a létesítmények működési rendjét sértő cselekményekről készítsenek jegyzőkönyvet, amelyet az ő részére küldjenek meg.

Bízom benne, hogy együttműködésükkel hamarosan helyreállítható az Egyetem normális oktatási és működési rendje” – áll a levélben.

Az egyetem új vezetése egyébként nemrég egy közleményt is kiadott, amelyben leszögezték, hogy a tanköztársaságot befejezettnek, a blokádot pedig az egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekintik.