szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megjelent az ötödik olyan Fedél Nélkül újság, amelyben a Népszabadság egykori újságíróinak 12 oldalas melléklete található.

Talán még emlékeznek rá, hogy négy évvel ezelőtt, miután 2016. október 8-án bezárták a Népszabadságot, a hirtelen otthontalanná vált szerkesztőség úgy döntött, hogy a hajléktalanok lapjával, a Fedél Nélküllel (FN) működnek együtt. Azóta négy ilyen népszabis kiadás jelent meg, most pedig már az utcán van az ötödik is.

Az FN új számában egy 12 oldalas mellékletként érhetők el a megszüntetett lap hagyományait és értékeit képviselő cikkek, és idén a nagy visszatérések, a sport van fókuszban. A mellékletet Gergely Márton (jelenleg a HVG vezető szerkesztője) állította össze, az írások között pedig találunk cikket Murányi Andrástól, a Népszabadság utolsó főszerkesztőjétől, és olvashatunk az egykori sportrovatbeli kollégáktól, Bruckner Gábortól, Hegyi Ivántól, Jakab Józseftől, illetve a 24.hu jelenlegi főszerkesztőjétől, Pető Pétertől.

Most először publikál az FN-ben Nyilas Gergő is, aki korábban ugyancsak a Népszabadságnál dolgozott, ám a lap megszüntetésekor ő már az Index munkatársa volt. Végül az Indextől idén nyáron, a tömeges felmondáskor jött el ő is, miután Dull Szabolcs főszerkesztőt kirúgták. A Fedél Nélkülbe már Telex-alapítóként ír.

Az egykori népszabadságos újságírók azt kérik, hogy "aki teheti, vásároljon Fedél Nélkült az otthontalanoktól. Ez talán fontosabb, mint az elmúlt években bármikor, hiszen a koronavírus-járvány a hajlék nélküliek életét fokozottan nehezítette, életesélyeik és -körülményeik még rettenetesebbek lettek. Erre a lehetetlen helyzetre is igyekszik felhívni a figyelmet az egykori Népszabadság kollektívája a szokásos különkiadással."