Beszélni kell a gyerekekkel az internet veszélyeiről

Címlap Hírtv
Vágólapra másolva!
Egyre többet és egyre fiatalabb kortól használják az emberek az internetet, ami számos veszélyt rejt. M. Dobos Marianne műsorában, a Címlapban Rusz Edit, szexuálpszichológus, Antal-Ferencz Ildikó újságíró és lapunk munkatársa, Kroó Zita arról beszélgettek, hogy hogyan lehet megóvni a gyerekeket az internetes zaklatástól és visszaélésektől úgy, hogy közben a szülő a privátszférát is meghagyja nekik.
Vágólapra másolva!

A hónap elején megjelent egy hír arról, hogy egy 11 éves olasz kisfiú egy internetes kihívás hatására öngyilkos lett. Az eset azonban nem egyedi, korábban az úgynevezett Momo és a Kék Bálna kihívások miatt halt meg több gyerek. Ezek internetes játékok, amely során a gyerekek olyan feladatokat kaptak, amelyek végül öngyilkossághoz vezethettek. Egy szexuálpszichológus szerint a szülőknek, ahogyan a korábbi generációk szülőinek is éppúgy felelősségük, hogy a gyerek érezze, hogy bármikor fordulat hozzájuk. Rusz Edit úgy fogalmazott:

Antal-Ferencz Ildikó szerint a szülőnek abban van felelőssége, hogy ő maga is megismerje és megértse az internet világát, annak veszélyeit és ezt átadja a gyereknek, beszélgessen vele erről. Az újságírónő kiemelte továbbá, hogy nem mindegy, hogy milyen idős gyerekről beszélünk. Mint fogalmazott később:

A gyerekek alapvetően figyelemre vágynak és amelyikük ezt megkapja otthon, nem vágyik olyan visszacsatolásokra, amit mondjuk a közösségi médián keresztül likeok formájában kap. Kroó Zita a gyerekekkel való visszaélésekkel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy: