Idén is növekedésben a játékok piaca, az ünnepi szezon még többet lendíthet rajta

játékbolt
United States, New York City, Manhattan, Times Square, ToysRUs toys store
Vágólapra másolva!
Bár az idei évi karácsonyi szezon elég sajátos lesz világszerte, a játékgyártók és -kereskedők mégsem csüggednek: nagy bevételeket várnak az év utolsó hónapjaiban.
Vágólapra másolva!

A világjárvány összességében kedvezett a játékeladásoknak, adja hírül a BBC. A lezárások és karantén miatt a szülők több játékot vásároltak, hogy megpróbálják lekötni az otthon ragadt gyermekeiket.

Az év első kilenc hónapjában

a Hasbro játékeladásai 13 százalékkal nőttek

2019-hez képest.

A Mattel által gyártott Barbie baba eladásai 15 százalékkal nőttek idáig 2020-ban.

Egyetlen ok miatt volt nagyon erős a világhírű játékbabák forgalma a korlátozások alatt

A Barbie babák a koronavírus-járvány egyik legnagyobb nyerteseivé váltak, lényegében egyetlen ok miatt: nincs rajtuk kijelző. A szülők ugyanis nem szerették volna, ha gyermekeik a karantén időszakában megnövekedett szabadidő alatt még többet nézték volna okoseszközeik kijelzőit. A Mattel-portfólió zászlóshajónak számító játékbaba-márka 29 százalékos árbevétel-növekedést ért el a harmadik negyedévben, amely a játékgyártó vállalat egészénél 10 százalékos árbevétel-növekedést eredményezett ebben az időszakban.

Az ünnepi szezonban további növekedéssel számolnak, annak ellenére, hogy a családi költségvetéseknél jelenetkeznek a járvány hatásai. Ahogy azt korábban megírtuk, az idei karácsonyi költések körülbelül például az USA-ban 100 dollárral fognak elmaradni a tavaly mérthez képest, így nagyjából 540 dollárt terveznek költeni az ünnepi szezonban.

Ugyanakkor az NDP Group piackutató cég alelnöke szerint

a gazdaságilag nehezebb időkben a szülők könnyebben mondanak le saját igényeikről, hogy boldoggá tegyék gyermekeiket, főleg egy ilyen stresszes évben.

Ezzel megegyezik egy, nemrég kiadott előrejelzés is a játékpiac globális teljesítményéről. A Marketwach ismertetése szerint, a játékpiac lassuló ütemben, de folyamatosan növekszik 2020-tól 2025-ig, a tendencián az idei világjárvány sem változtat érdemben.

Illusztráció Forrás: hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

A játékpiac 2019-es globális mérete 22,1 milliárd dollár volt, a világ legnagyobb régiós piaca Észak-Amerika.

Az elemzők szerint, a piac globálisan idén is növekedéssel zár majd, hiszen a járvány miatti iskolai bezárások miatt nőtt a szülők játékvásárlási hajlandósága. Az év végi ünnepi szezon közeledtével pedig arra lehet számítani, a szülők és felnőttek pénztárcája ismét könnyebben megnyílik, ha a fiatalabb generációk tagjainak keresgélnek ajándékokat.