Húsz éve lépett az első személyzet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére

Nemzetközi Űrállomás
Több mint húsz éve kering orbitális pályán a Nemzetközi Űrállomás
Vágólapra másolva!
Hétfőn lesz húsz éve, hogy az első űrhajósok a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére léptek. Az űrállomás azóta is hibátlanul üzemel. 
Vágólapra másolva!

Tizenkilenc ország űrhajósai és űrturistái keresték fel

Amikor az első legénység megérkezett 2000. november 2-án, az ISS mindössze három apró, zsúfolt helyiségből állt. Húsz évvel és 241 látogatóval később az alacsony Föld körüli pályán keringő létesítmény már egy kilátótoronnyal, másfél tucat lakható helyiséggel, három WC-vel bővült. Eddig tizenkilenc ország űrhajósai, illetve űrturisták is felkeresték.

A húsz éve orbitális pályán keringő Nemzetközi Űrállomás az elmúlt két évtizedben csaknem futballpálya méretűre növekedett Forrás: NASA/ESA

Az első személyzet Bill Shepherd amerikai, valamint Szergej Krikalev és Jurij Gidzenko orosz űrhajósok személyében 2000. október 31-én indult Kazahsztánból az ISS-re.

Két nappal később a zsilipet megnyitva megtapsolták e jeles eseményt.

Shepherd, aki az űrállomás parancsnokaként szolgált, egy hajó fedélzetén zajló élethez hasonlította benyomásait.

William "Bill" Shepherd asztronauta, a Nemzetközi Űrállomás első parancsnoka Forrás: Wikimedia Commons/NASA

A körülmények pedig jobbára kezdetlegesek voltak a maihoz viszonyítva."Minden nap újabb kihívásokkal jelentkezett" - idézte fel emlékeit Shepherd, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egyik nemrég tartott panelbeszélgetésén. A beszerelések és a javítások órákat vettek igénybe az új űrállomáson, amik a Földön mindössze perceket igényeltek volna - tette hozzá Krikalev.

Szergej Krikalev veterán orosz asztronauta, aki 803 napot töltött egyhuzamban a világűrben, és ezzel abszolút rekordot állított fel Forrás: Wikimedia Commons/NASA

Az orosz űrhajós elmondta, hogy elsőként a világítást kapcsolták fel a sötétbe burkolódzó űrállomáson.

Mint mondta, ez nagyon emlékezetes volt. Aztán vizet melegítettek és bekapcsolták a WC-t."Most már tudunk itt élni. Van fény, melegvíz és egy toalett" - idézte fel Gidzenko amerikai parancsnokának akkori szavait.

Hektárnyi napelem biztosítja az energiát

Ami a kényelmi szolgáltatásokat illeti, az űrhajósok manapság szinte álladó kapcsolatban vannak a houstoni és a Moszkva melletti földi irányítással, és egy internetes telefonjuk is van személyes használatra.

Az első legénység ezzel ellentétben csak szórványos kapcsolatot tudott tartani több órás szünetekkel - és Shepherd szerint - néha ellentmondásos utasításokkal.

A Nemzetközi Űrállomás az elmúlt évek során amolyan kisebb kozmikus várossá nőtte ki magát Forrás: JAXA/NASA

Az első legénység Alphának keresztelte el új otthonát, de a név nem ragadt meg.

Az ISS azóta egy majdnem focipálya méretű létesítménnyé nőtte ki magát 13 kilométer hosszú elektromos vezetékrendszerrel, egy hektár területnyi napelemmel és három csúcstechnológiájú laboratóriummal.

A Canadarm-2 robotkar nincs állandóan rögzítve az egyik végén, lehetővé téve, hogy a robotkar magában sétálhasson körbe a Nemzetközi Űrállomáson Forrás: https://www.nasa.gov/audience/foreducators/robotics/imagegallery/r_canadarm2.jpg.html#.XJ47WJhKjIU

"Ez ötszáz tonna, ami az űrben kering, és aminek alkotóelemei sosem érintkeztek egymással, míg fel nem vitték és össze nem csavarozták őket" - mondta Shepherd az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva. "És mindez húsz éve nagyobb gondok nélkül működik" - fűzte hozzá.

Leginkább az űrszemét veszélyeztetheti az ISS jövőjét

A 71 éves Shepherd már régen visszavonult a NASA-tól és jelenleg a virginiai Virginia Beachben él. A 62 éves Krikalev és az 58 éves Gidzenko még az orosz űrkutatási hivatalnál szolgálnak, legutóbb október közepén működtek közre a 64. legénység felkészítésében. Az ISS első modulját, 22 éve, 1998. november 20-án indították Bajkonurból.

A Nemzetközi Űrállomás alacsony Föld körüli pályán kering Forrás: https://www.space.com/42495-international-space-station-modules-tour-photos.html

A NASA és partner szervezetei szerint

a Föld felszínétől mintegy 400 kilométeres magasságban keringő űrállomás még több évig szolgálhat.

Ugyanakkor manapság a NASA leginkább az űrszemét jelentette - egyre fokozódó - veszélytől tart. Csak az idén az ISS-nek háromszor kellett pályát módosítania, hogy elkerüljön egy lehetséges ütközést a pályáját keresztező hulladékkal.

Egy orosz teherűrhajó megközelíti a Nemzetközi Űrállomást Forrás: SkyWire

Jelenleg is háromfős legénység lát el szolgálatot az űrállomás fedélzetén: Szergej Rizskov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, illetve Kate Rubins amerikai asztronauta. Az AP szerint egy különleges vacsorával fogják megünnepelni a hétfői évfordulót a Földre tekintve felidézve az előttük szolgáló legénységeket, különösen pedig az elsőt.

Novemberben újabb négy asztronauta fogja felkeresni a Nemzetközi Űrállomást Forrás: NOTIMEX/Archivo

Novemberben négy űrhajós - három amerikai és egy japán űrhajós - keresi fel a Nemzetközi Űrállomást, a SpaceX űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajójával érkeznek.

(Forrás: MTI/AP)