Választás

Időközi választást tartanak vasárnap Pilismaróton

A polgármesteri posztért kilenc független jelölt indul.

2020.11.03 12:27MTI

Vasárnap polgármestert és képviselő-testületet választanak a Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton, mert a falu vezetése egy kavicsbánya megnyitása elleni tiltakozást látva augusztus elején lemondott.

Balázs Márta, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta, a polgármesteri posztért kilenc független jelölt indul, a lemondott polgármester nincs köztük.

A hat képviselő-testületi helyre 18 jelölt közül választhat az 1738 szavazásra jogosult lakos. A jelöltek közül egy ember a Munkáspárt képviseletében indul, a többiek függetlenek.

A faluban a Duna-parti lakóházak szomszédságában, 122 hektáron külszíni sóderbányát akart nyitni egy vállalkozás. A lakók népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, hogy megállítsák a szerintük környezetkárosító beruházást. A feltett kérdés hitelesítését a helyi választási bizottság azzal az indokkal tagadta meg, hogy a megfogalmazás nem egyértelmű, eldöntése településrendezési szakértelmet igényel a válaszadóktól.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal augusztus végén visszavonta a tervezett kavics- és homokbánya környezetvédelmi engedélyét, arra hivatkozva, hogy a tervezett bányanyitás nincs összhangban a község szabályozási tervében és a helyi építési szabályzatban rögzített előírásokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.