Angliában már a pubokat is bezárják, Belgiumban egy lakásban csak egyetlen vendég tartózkodhat, Lengyelországban áttértek az iskolák a távoktatásra, mert már sportcsarnokokban kell járványkórházat berendezni

koronavírus lengyelország
A koronavírus-járvány miatt védőruhát viselő egészségügyi alkalmazottak fertőtlenítést végeznek a lengyel parlamenti alsóháznak, a Szejmnek otthont adó épületben, Varsóban 2020. március 31-én.
Vágólapra másolva!
A koronavírus őszi hulláma miatt Európa látványosan bezárkózott, a kontinens több országában is komoly szigorítások léptek életbe, több helyen kijárási korlátozást rendeltek el, máshol a rendezvények, a szórakozóhelyek esetében léptek életbe szigorítások. Az intézkedések célja egyértelmű: a vakcina érkezéséig meg kell akadályozni a vírus további terjedését, és el kell kerülni a sok helyen már most is túlterhelt egészségügyi rendszer összeomlását. Nézzük a részleteket országonként!
Vágólapra másolva!

Anglia

Csütörtöktől négy hétre újból csaknem teljes zárlat lépett életbe Angliában, az országban élők csak meghatározott indokkal hagyhatják el otthonaikat. Ezek közé tartozik az orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. Ezt az egy háztartásban élők együtt is végezhetik, de mindenki csak egy, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat közterületen is.

Napokon belül

a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek négy hétre bezárnak, bár házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.

Az iskolák és az egyetemek a zárlat idején is nyitva maradnak.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a korlátozó intézkedések négyheti időtartama elégséges lesz ahhoz, hogy érdemi eredményeket lehessen elérni a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Tegnap egyébként a brit kormány által meghirdetett, tömeges koronavírus-szűrési program első, egyelőre próbajellegű szakasza elindult Liverpoolban. A félmillió lakosú északnyugat-angliai nagyvárosban péntektől mindenki részt vehet bármikor ismételhető koronavírus-szűréseken, azok is, akiknek nincsenek tüneteik. A tervek szerint a program két hétig tart. A kabinet szerint "az ilyen jellegű tömeges tesztelés nagy hatékonyságú új fegyvernek bizonyulhat a koronavírus-járvány elleni harcban."

Tömeges koronavírus-vizsgálat végzésére készülnek brit katonák a liverpooli teniszközpont területén 2020. november 6-án Forrás: MTI/EPA/Peter Powell

Ausztria

Éjszakai kijárási tilalmat és további szigorításokat vezettek be. Betiltottak minden rendezvényt a profi sportok kivételével, bezártak színházak, múzeumok, uszodák és konditermek, a vendéglátóhelyek csak kiszállítást vállalhatnak.

A hotelek nem fogadhatnak vendégeket, a veszteségek 80%-át az állam téríti.

Éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek, este 8 és reggel 6 között csak indokolt esetben hagyható el a lakóhely (munkába járás, sport vagy kutyasétáltatás).

Személyes találkozókra legfeljebb két háztartás tagjai között kerülhet sor. A felsősök és a felsőfokú oktatási intézmények áttérnek a digitális oktatásra.

Az üzletek nyitva maradhatnak, de minden 10 négyzetméterre egy vendég juthat. A tömegközlekedésben és a nyilvános területeken kizárólag maszk használata megengedett.

Belgium

Az egész országban egységes szigorítások léptek érvénybe. A kulturális- és sporteseményeket betiltották, az egyetemeket távoktatásra állították át, és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be. Hétfőtől pedig még szigorúbb kijárási tilalom van érvényben. Az új intézkedések értelmében

a lakosság csak egy látogatót fogadhat saját otthonában,

továbbá november 15-ig meghosszabbítják az őszi szünetet, és távmunkát kérnek mindenkitől. Hétfőtől minden nem alapvető szükségleteket kielégítő boltnak be kell zárnia legalább egy hónapra.

Bulgária

A növekvő fertőzésszámok miatt úgy döntött a bolgár kormány, hogy a gimnáziumoknak és az egyetemeknek távoktatásra kell átállniuk, a sporteseményeket pedig csak szurkolók nélkül rendezhetik meg. Az éjszakai szórakozóhelyeken és bárokban a belső tereket be kell zárni.

Ciprus

Új korlátozásokat, többek között éjszakai kijárási tilalmat vezettek be. A csütörtökön hatályba lépő jogszabály szerint este 23 órától reggel 5 óráig senki nem hagyhatja el otthonát. Az intézkedés egyelőre november 30-ig lesz hatályban.

Csehország

November 20-ig hosszabbították meg a kivételes jogrend hatályát. Szerdától ismét megengedik ugyanakkor a profi atléták számára, hogy belterületen edzéseket végezzenek. Újra tarthatnak versenyeket is, de ezeket feltételekhez fogják kötni, és nem vehetnek rajta részt szurkolók.

Járőröző rendőrök a prágai Károly hídon 2020. október 28-án Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Franciaország

Múlt hét pénteken lépett életbe az országos lezárás. A lakosság csak szükség esetén hagyhatja el otthonát (élelmiszer, munkavégzés, egészségügyi és családi okok). A szabadban végzett sportokat megengedik, de csak egy órára, a lakástól egy kilométeren belül.

A családi és baráti látogatások, csapatsportok és a belföldi utazás tilos.

A bárokat, éttermeket, nem elsődleges fontosságú árukat kínáló üzleteket, valamint a vidámparkokat bezárták. Az élelmiszerüzletek, benzinkutak, dohány- és újságárusok, autókölcsönzők, bölcsődék és iskolák viszont nyitva maradhatnak. A hat évnél idősebb gyermekeknek maszkot kell hordaniuk tanítás közben.

A lakás elhagyásához szükséges egy kormányzati dokumentum, egy munkahelyi vagy iskolai igazolás. Ennek megszegése esetén 135 euró büntetés szabható ki.

Görögország

Mától háromhetes, országos kijárási korlátozás lépett életbe Görögországban. A görögök nem hagyhatják el otthonukat, csak úgy, hogy

a mobiltelefonjukon hatósági engedélyt kapnak erre sms-üzenetben.

Korábban akciótervet jelentett be a kormány a koronavírus megfékezése érdekében. A terv szerint négy szín alapján osztják fel az országot vörös, narancs, sárga és zöld zónákra. Athén és Thesszaloniki a vörös zóna alá kerül, mivel ezeket a városokat sújtja leginkább a vírus. A zónarendszer alapján ezeken a településeken november harmadika estétől bezárták az éttermeket, az edzőtermeket, a színházakat, a mozikat, valamint a múzeumokat. Az egész országban kötelezővé vált a maszkviselés, bel- és külterületen egyaránt, míg a munkavállalók egy részét arra szólítják fel, hogy távmunkában dolgozzanak.

Lengyelország

A lengyel kormány is tovább szigorított a járványügyi intézkedéseken. A 100 négyzetméternél kisebb területű boltokban 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat, a 100 négyzetméternél nagyobb üzletekben 15 négyzetméterre juthat egy személy. Utóbbi előírás egyébként a templomokra is vonatkozik.

A szállodák szombattól kezdve csak a szolgálati céllal utazókat fogadhatják. Az újabb korlátozások a bevásárlóközpontokat is érintik: szombattól csupán az élelmiszer- és illatszerboltok, patikák, állateledelboltok, barkácsáruházak és szolgáltatások üzemelhetnek majd.

Az általános iskolák alsó tagozatos diákjai hétfőtől áttérnek távoktatásra. A hagyományos oktatást korábban felfüggesztő felső tagozatos osztályok, valamint a középiskolák esetében ez az intézkedés egyelőre november 29-ig marad érvényben.

Lengyelországban egyébként olyan rossz a helyzet, hogy a varsói Nemzeti Stadionban ideiglenes járványkórházat kellett nyitni. A gyógyintézmények a létesítmény konferenciatermeiben a belügyminisztérium klinikai kórházának kihelyezett részlegeként működnek, egyelőre 300 férőhellyel.

Kórházi ágyak a varsói Nemzeti Stadionban Forrás: MTI/PAP/Radek Pietruszka

Lettország

Átfogó intézkedéscsomagról döntöttek. A magánjellegű összejöveteleken csak 10 személy vehet részt, a nyilvános eseményeken legfeljebb 300 ember gyűlhet össze. Ezenfelül 7-től a 12-ik évfolyamig minden osztályt távoktatásra állítanak át, ami a középiskolák esetében év végéig érvényes.

Litvánia

Három hétre szinte teljesen lezárják az országot. Bezárták a vendéglátóhelyeket, a boltokban pedig 10 négyzetméteren csak egy vendég tartózkodhat.

Németország

Kizárólag a saját hozzátartozók vagy két háztartás tagjai találkozhatnak közterületen, és akkor sem gyűlhet össze 10-nél több személy. Bezárják az összes szépség- és masszázsszalont, valamint a tetováló üzleteket is, de a fodrászüzletek nyitva maradhatnak. Minden szabadidős és amatőr sporttevékenységet felfüggesztenek, az uszodák, fitnesztermek is bezárnak. Kizárólag az egyesületi vagy egy hozzátartozóval kettesben végzett sporttevékenység megengedett.

Minden vendéglátó-helyiségnek, bárnak, klubnak, szórakozóhelynek be kell zárni. Kivételt csak a házhozszállítás képez. Bezárják a színházakat, operákat és koncerttermeket is. Az óvodák és az iskolák viszont továbbra is működnek.

Védőmaszkos járókelők a németországi Mannheimban 2020. október 30-án Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Olaszország

Tíz órától reggel ötig tartó kijárási tilalom lépett életbe pénteken este. Az éjszakai korlátozás december 3-ig tart. Bezárták a múzeumokat és a kiállítótermeket, felső létszámkorlátot vezettek be a tömegközlekedési eszközökön, és bátorítják az otthoni munkavégzést. A bevásárlóközpontok a hétvégére bezártak, csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és újságosbódék maradhattak nyitva. A hatévesnél idősebb diákoknak az osztályteremben is kötelező lesz a maszk viselése, a középiskolás diákok pedig digitális oktatásra állnak át.

Emellett péntektől életbe lépett az ország járványveszélyesség szerinti beosztása: a legmagasabb fokozatú, úgynevezett vörös zónába került Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta és Calabria tartomány. Ezeknek a régióknak a határait lezárták, és a tartományokon belüli mozgást is megtiltották. Kizárólag halaszthatatlan munkavégzés, iskolába járás vagy egészségügyi ok miatt lehet utcára menni. Leállítják a vendéglátást és a kereskedelmet, csak az élelmiszerüzletek és az alapvető cikkeket árusító boltok maradnak nyitva.

Narancssárga, vagyis közepesen veszélyes térségnek nyilvánították Pugliát és Szicíliát. Az alacsonyabb fokozatú térségekben (narancssárga, sárga), például a sárga színnel jelölt fővárosban napközben szabad a mozgás, egyedül a vendéglátást állítják le este hatkor, ezenkívül bezárták a mozikat, színházakat és múzeumokat is.

Október közepe óta már több alkalommal szigorított a baloldali olasz kormány, amit az olasz polgárok meglehetősen rosszul fogadtak. Az elmúlt napokban rendszeresek voltak a szigorítás- és kormányellenes tüntetések, amelyek nem egyszer zavargásokig fajultak.

Torinói utcakép 2020. november 6-án Forrás: MTI/EPA/ANSA/Jessica Pasqualon

Portugália

Szerda óta több mint hétmillió portugál állampolgárra részleges karantén vonatkozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett településeken élők csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat. Ezek közé tartozik a munkavégzés, vagy a gyerekek iskolába kísérése.

A portugál parlament egyébként tegnap hagyta jóvá, hogy Marcelo de Sousa elnök november 9-től hivatalosan egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el. A különleges jogrend lehetővé teszi a kormány számára, hogy a koronavírus-járvány miatt országos korlátozásokat vezessen be.

A kormányfő korábban arról beszélt, hogy a lakosságnak lehetőleg otthon kell maradnia, és lakóhelyüket csak élelmiszervásárlás, sportolás, vagy idős, illetve rokkant személyeknek való segítség érdekében hagyhatják el. Minden üzletnek be kell zárnia 22 órakor, de az éttermek 22:30-ig asztalonként 6 főt fogadhatnak.