Külföldi befektetők menthetik meg Új-Zéland nemzeti kincsét

RugbyU Horizontal
New Zealand's TJ Perenara (L) leads the Haka ahead of the the Rugby Championship Bledisloe Cup Test match between the New Zealand All Blacks and Australia in Auckland on August 17, 2019. (Photo by Greg Bowker / AFP)
Vágólapra másolva!
Külsős befektetőket keres Új-Zéland legendás rögbicsapata, miután a nemzeti válogatott anyagi gondokkal küzdött az elmúlt hónapokban.
Vágólapra másolva!

Különös helyzetbe került az új-zélandi rögbiválogatott, a csapat ugyanis elkezdett kifogyni a készpénzből. Az elmúlt hónapokban ugyanis, elsősorban a koronavírus-járvány miatti lezárások következtében, a csapat anyagi tartalékai közel 50 százalékkal csökkentek – írja a BBC.

A csapat ezért most külsős befektetőt keres a nemzeti kincsnek számító, a tiszta fekete mezük miatt általában csak All Blacks néven emlegetett válogatott finanszírozására.

A csapat mögött álló szövetség, a New Zeland Rugby (NZR) vezetője, Mark Robinson úgy nyilatkozott, az elmúlt hónapokban a 86 millió új-zélandi dollárnyi tartalékuk (mintegy 56 millió amerikai dollár) 43 százalékát felélték.

Az NZR jó úton haladt, hogy 100 millió új-zélandi dolláros bevételt érjen el, amikor az országos lezárások miatt a rögbi meccseket is felfüggesztették, keresztülhúzva a pénzügyi számításokat.

Az új-zélandi rögbiválogatott védjegye, a tradicionális maori harci tánc, a haka Forrás: DPPI/ Ben Queenborough

A háromszoros világbajnok, majdnem 80 százalékos győzelmi rátával rendelkező, nemzetközileg is igen elismert csapat vezetése május óta már fontolgatja, hogy magántőkét vonna be a finanszírozáshoz.

Várhatóan pedig lesznek is jelentkezők, tekintve, hogy a csapat a legértékesebb márkanév a rögbi világában.

A brit Brand Finance számításai szerint az All Blacks márkaértéke 278 millió új-zélandi dollár.

Ez közel 57 milliárd forint.

Az elmúlt években ráadásul a nagyvállalatok is beszálltak a szponzorációba: 2012-ben például – jövőre lejáró – szerződést kötöttek az amerikai AIG-vel.

A magántőke bevonása azonban azért is érdekes, hogy ezek a befektetők általában olyan eszközt keresnek, amely a vétel pillanatában relatíve alulértékelt, azonban komoly növekedési potenciál van benne.

Az európai labdarúgás összesen 28,4 milliárd eurós piacához képest pedig a rögbi piaca szinte elenyésző.

Azonban az All Blacks erős, és várhatóan a jövőben még tovább erősödő, márkaértéke különösen izgalmas lehet a nemzetközi befektetők számára is.