Már az interneten is kaphatók a sorsjegyek

kaparós sorsjegy
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A járvány hatással volt a szerencsejátékok forgalmára, de a cég újra tudta növelni az árbevételeit - hangzott el a Szerencsejáték Zrt. első online sajtótájékoztatóján. A legújabb fejlesztésük eredményeként az összes kaparós sorsjegyük immáron az interneten is játszható.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány első hullámában

közel 30 százalékkal csökkentek a Szerencsejáték Zrt. árbevételei,

ennek például az volt az oka, hogy a tavaszi időszakban néhány hét alatt 70 százalékos visszaesést mértek a sportfogadásban a sportesemények beszűkülésével. A vállalat azonban erős üzleti lépésekkel reagált, így a nyárra visszapattantak a bevételek korábbi szintjükre, és jelenleg az eredeti bevételi terv felett járnak.

Az értékesítésben megdöntöttek minden eddigi rekordot, az idei évben eddig 14 milliárd forint feletti árbevételt értek el és várhatóan árbevételi rekorddal zárják majd az évet.

Ez a kiemelkedő eredmény több, párhuzamos intézkedés nyomán alakul ilyen kedvezően. Egyrészt hálózatvédelmi és fejlesztési akciótervet indítottak, amelyben 2500 lottózó kkv partnerüknek nyújtottak azonnali segítséget, illetve a digitális csatornák fejlesztésére összpontosítottak. Az intézkedések hatására a lottózókban lecsökkent a forgalom ugyan, de a digitális csatornáik használata magasabb szinten stabilizálódott.

A digitális fejlesztésekben az e-sportfogadást három hónap alatt sikerült piacra vinniük, mostanra pedig az online sorsjegy családot fejlesztették ki.

Az e-sportfogadás a bevételeik 6-7 százalékát adja, és sok új játékost is hozott.

A fejlesztések nem állnak meg, jelenleg a virtuális sportfogadás megteremtésén dolgoznak, melyet 2021 tavaszán indítanak el.

A sorsjegy árbevételt nagyban érintette a járványhelyzetet, de a számok már biztatóak, ősszel a vállalatnál elérték a járvány előtti heti bevételi számokat.

A most bevezetett e-sorsjegy a hagyományos kaparós sorjegyek játékélményét online környezetben megvalósító gyorsjáték,

ezek gyűjtőfogalomként lehetnek a hagyományos kaparós sorsjegyek pontos digitális másai ugyanazzal a játékmenettel és nyereménystruktúrával, de akár független, önálló játékként is megvalósíthatóak. A bevezetés célja a hiánypótlás volt, hiszen a nemzetközi trendek is alátámasztják ennek a típusú digitális nyereményjátéknak az igényét.

A koronavírus első hullámában a lottózókban kevesebb vásárló jelent meg, egyértelműen otthon maradtak például az idős emberek, ráadásul a járványterjedés elleni védekezés részeként a kézzel történő választást sem tudták biztosítani.

A sorsjegycsalád a Szerencsejáték Zrt. árbevételének harmadát képviseli, és kifejezetten a hölgyek körében ez a legnépszerűbb szerencsejáték típus.

2020. október 27-e óta már a digitális térben is lehet kaparni a Szerencsejáték Zrt. sorsjegyeit murányi jános grafikus a sorsot kísérti

Az online térben játszható, úgynevezett e-sorsjegyek értékesítése 2020. október 27-én indult meg. A kínálatban mind a kilenc kaparós sorsjegyük online verziója kapható, melyet digitális játékélményekkel gazdagítottak.

Így többféle kaparóeszköz és animáció is választható, sőt többféle hangeffektussal is gazdagították a játékélményt. A termékek a Szerencsejáték.hu weboldalon érhetőek el egy önálló menüpontban.

A játékok mellett próbajátékot is elhelyeztek, melyekkel tesztelhető a játék, ezzel is segítve a kaparós sorsjegyek digitális változatával történő ismerkedést.

A próbajátékok a valódiakkal megegyező módon működnek és ingyen elérhetőek, de valódi nyereményt nem kínálnak.

Az online sorsjegy bevezetésével a nemzeti lottótársaság több kihívásra is választ adott. Az egyik, hogy felvegyék a versenyt a hazánkban illegális szerencsejátékot kínálókkal szemben, amivel a versenyképességüket is megőrzik egyben. A másik, hogy a legújabb európai trendeknek is megfeleljenek a fiatal felnőttek körében, továbbá növeljék a digitális ügyfélélményt.

A bevezetést az is indokolta, hogy Európában már több helyen megjelent az e-sorsjegy, sőt, ebben a kategóriában akár fél évente vezetnek be új termékeket a kontinens lottótársaságai, továbbá a cég kutatásai is azt mutatták, hogy a játékosok tisztában vannak az online sorsjegyek fogalmával.

További 11 e-sorsjegy várható a Szerencsejáték Zrt. kínálatában, melyet hónapról hónapra vezetnek be.

Az október 27-i „csendes", azaz kampány nélküli indulást követő eredmények biztatóak, főleg hétvégén erősödik a forgalom a mérések szerint. 307 ezer normál játékot játszottak próbajáték nélkül a játékosok eddig, melyekre 60 millió forint nyereményt fizettek ki.

A sorsjegy az egyik legdinamikusabb termékcsaládja a társaságnak, évente akár 10-25 százalékos növekedést is mérnek, de arra számítanak, hogy az e-sorsjegyek bevezetésével csökken majd a lottózókban értékesített hagyományos sorsjegyek mennyisége. Markáns változást azonban sem a nemzetközi példák, és a kutatásuk alapján nem várnak.

Az e-sorsjeggyel elsősorban egy olyan, fiatal felnőttekből álló csoportot céloztak meg, akik a közösségi médiában és a digitális térben sokkal magabiztosabban mozognak és nyitottabbak a gyors játék iránt.

Szentmihályi Gergely Szerencsejáték Zrt. kutatási osztályának vezetője az új termék bevezetését megelőző felméréseik eredményéről beszélt. Elmondta:

a sorsjegyek ismertsége magas, 10-ből 9 ember ismeri ezeket, ezt ismertségben csak az ötöslottó és a hatoslottó előzi meg.

A játékosok aránya felnőtt népesség körében körülbelül 50 százalék, ők mindnyájan valamilyen gyakorisággal játszanak. A legelkötelezettebb réteg legalább heti egyszer játszik a sorsjeggyel, őket követik a szakaszosan játszók (havi néhány alkalommal) és végül jönnek az alkalmilag vagy ritkán játszók. A Szerencsejáték Zrt. termékei közül az ötöslottó a legnépszerűbb, a sorsjegy a második és a Tippmix a harmadik, de van sok párhuzam is köztük, így egy játékos többféle játékkal is játszik. A legismertebb sorsjegyük a Black Jack, a Fáraók kincse és Buksza.

Az e-sorsjegyek ismertségét negyedévente kutatják, 2019 második negyedévétől 16-19 százalék között mozgott az értékük, 2020 második negyedévét is ide értve.

A kutatásaik szerint a sorsjeggyel játszók körében 49 százalék azok aránya, akik játszanának az e-sorsjeggyel is, de még azok körében is 16 százalékos érdeklődést mértek, akik nem játszanak online játékot. Az e-sorsjegyek fő célcsoportjának tekintett 18-25 évesek közt 56 százalékukat érdekli ez a játéklehetőség.