szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Oktatási Hivatal visszautasította a kérelmüket, mert nem ismeri el őket ügyfélként.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai szerettek volna betekinteni abba a végzésbe, amelyre az általuk el nem ismert új vezetőség az oktatás felfüggesztésénél hivatkozott, illetve be akarták nyújtani az oktatási tevékenységük igazolásához szükséges többszáz oldalas dokumentációt, amelyet az újonnan kinevezett kancellár az aláírása megtagadásával visszatart. Ezért még november 2-án az Oktatási Hivatalhoz fordultak.

Az Oktatási Hivatal azonban november 13-án visszautasította mind a betekintési-, mind a benyújtási kérelmet, a hallgatók és oktatók közössége ezért közigazgatási pert indít – derül ki a közelményükből.

Az Oktatási Hivatal arra hivatkozott, hogy nem ismeri el ügyfélként az SZFE polgárságát.

Az SZFE hallgatói a közleményükben azt is írják, hogy a kérelmeken felül közérdekű bejelentést is tettek a hivatalnál, mivel az egyetem közhasznú feladata az oktatás, azt ellátnia társadalmi érdek – az oktatás felfüggesztésének kezdeményezése ellentmond az intézmény működésének elsődleges céljával.

Megtiltotta az oktatást az SZFE-n az el nem ismert kuratórium

Nem biztosíthatók az oktatás feltételei, ezért február 1-ig nem folytatható oktatási tevékenység az egyetemen - áll egy pénteki levélben. Az épületek november 9-től "oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében" zárva tartanak.