Míg a kormány adót csökkent, a baloldali önkormányzatok megszorítanak

Karácsony Gergely; Gyurcsány Ferenc; Molnár Csaba
Budapest, 2016. október 23. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Vajda Zoltán, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője és Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke (b-j) a baloldali ellenzéki pártok kormányellenes tüntetésén a Blaha Lujza téren 2016. október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. A „Mossuk le a gyalázatot!” „Emlékezés 1956 hőseire és tüntetés az európai Magyarországért” című rendezvényt magánszemélyek jelentették be, de azon ellenzéki politikai pártok vezetői is felszólalnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Miközben a baloldali önkormányzatoknál megszorítások követik egymást, és adót emelnek, addig a kormány ezzel szemben ingyenessé tette az internetet a digitális oktatásban részt vevők számára, és csökkentette az élelmiszerek házhozszállítási áfáját, és újabb adócsökkentést készít elő - mondta Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában hétfőn az Országgyűlésben.  
Vágólapra másolva!

A járványnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina, de addig is lassítani kell a járvány terjedését - mondta napirend előtt Halász János. Mindezzel párhuzamosan meg kell őrizni a munkahelyeket, és a családokat is támogatni kell - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Emlékeztetett arra, hogyha a baloldalon múlott volna, akkor most sem kaptak volna a családok támogatást, és a munkahelyeket sem lehetett volna megvédeni. Halász János közölte, hogy Korózs Lajos nem maradhat a népjóléti bizottság élén.

A Fidesz politikusa szerint a baloldal a gazdaságvédelmi lépéseket is támadta. Ezzel párhuzamosan a baloldali önkormányzatoknál megszorítások követik egymást, és adót emelnek - mondta Halász.

A sürgős beavatkozásokat most is elvégzik

Simicskó István napirend előtti felszólalásában felidézte azokat a botrányos baloldali kijelentéseket, amelyekben többek között a miniszterelnök halálát kívánták. A KDNP frakcióvezetője szerint a védekezésbe vetett hitet rombolja az is, ha egyesek az orosz vakcina kapcsán tesznek hitelt romboló kijelentéseket. Szólt arról is, hogy

A magyar emberek számíthatnak az egészségügyre, míg a baloldalra nem - tette hozzá.

Rétvári Bence válaszában azt mondta, hogy az ellenzék hétfőn is bemutatta, hogyan próbálja rombolni a védekezésbe vetett hitet. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy minden sürgős ellátást elvégeznek Magyarországon, szemben az ellenzéki állításokkal. Kunhalmi Ágnes volt az, aki szerint az MSZP jól cselekedett Korózs Lajos kamuvideója kapcsán, és újra le kellene azt forgatni - emlékeztetett az államtitkár.

Kunhalmi Ágnes korábban megvédte a Korózs-féle álvideót Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az országnak működnie kell

Már a retorikai fordulatait is sikerült a Jobbiknak átvennie Gyurcsány Ferenctől - így reagált Orbán Balázs Brenner Koloman (Jobbik) felszólalására. A kormány nem kívánja az egyes szerkesztőség munkáit befolyásolni és kommentálni. Ezzel szemben a Jobbik betört a köztévé székházába, mivel számukra nem kedvező hírek jelentek meg - mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Csak az beszélhet szabadon, aki Önökkel egyetért, ez az Önök médiaszabadságot érintő véleménye - mondta.

Az Országgyűlés azért adta át a kormánynak a jogkörét a járványügyi lépésekhez, hogy gyorsan tudjon dönteni, és ne kelljen várni a parlamentre - mondta Völner Pál Kunhalmi Ágnesnek (MSZP). Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy

az ellenzéknek valamiért, és nem valami ellen kellene összefognia.

Az alaptörvény-módosítás kapcsán elmondta, hogy jogos elvárás bizonyos értékek megőrzése, és azt kétharmados többséggel rögzíteni kell. Völner közölte, hogy az országnak működnie kell, és az intézkedéseknek az arányosság elvét is tartalmaznia kell.

Azt követelte Schmuck Erzsébet, hogy a kormány fejezze be a munkát az Országgyűlésben – így reagált Schanda Tamás Schmuck Erzsébet (LMP) felszólalására. Az ITM miniszterhelyettese szerint a kormány azt képviseli, hogy az országnak és az Országgyűlésnek is működnie kell.

- tette hozzá. Láttuk már milyen a megszorítás alapú baloldali gazdasági program – mondta Schanda.

Dömötör Csaba: Az ellenzék folyamatosan akadályozza a védekezést Forrás: MTI/Kovács Tamás

Dömötör Csaba: Ez már a szeretet nyelve?

Amikor a kormány meghoz egy döntést, azt a járványügyi szakemberek döntése alapján hozza meg, és szeretnénk elkerülni a teljes zárat – így reagált Dömötör Csaba Arató Gergely (DK) felszólalására. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt is kérdezte Aratótól, hogy az a kijelentés, miszerint egyik hívük a miniszterelnök halálát kívánta, az már a szeretet nyelve-e? Ha nem is segítik a járvány elleni védekezést, akkor legalább a gyűlöletbeszédüket csavarják egy kicsit lejjebb – tette hozzá.

- mondta Dömötör Csaba Szabó Tímeának (Párbeszéd). A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint egy ilyen húzásnak semmilyen következménye nem lett az Ön pártjában. Ezekben a hetekben sok millióan az összefogást építik, miközben Önök álhírkampányokkal támadják a védekezésben részt vevőket – tette hozzá.