Kína azt ígéri, szélesre tárja kapuit a külföld előtt

Peking Tahszing Nemzetközi repülőtér Beijing Daxing International Airport
Vágólapra másolva!
Kína folytatja a nemzetközi együttműködés elmélyítését, és nyitott, egymást kölcsönösen erősítő belföldi és nemzetközi tevékenységet folytat majd az új, "kettős keringés" elnevezésű stratégiáján keresztül - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök, a maláj rendezésű Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) gazdasági fórumán.
Vágólapra másolva!

A CGTN kínai hírcsatorna tudósítása szerint a kínai elnök hangsúlyozta: az új gazdaságfejlesztési stratégia, amely a belföldi piac megerősítésére helyezi a hangsúlyt a nemzetközi gazdasági kapcsolatok fenntartása mellett, nem zárt ajtók mögötti keringést jelent. "A nyitottság teszi lehetővé egy ország számára, hgy előbbre jusson, míg az elzárkózás hátráltatja" - fogalmazott, rámutatva, hogy Kína már mélyen beépült a világgazdaságba.

Hszi Csin-ping kínai elnök fontos bejelentéseket tett Forrás: AFP/Aly Song

Hszi elmondta, Kína aktívabb szerepet fog vállalni a nemzetközi munkamegosztásban, és hatékonyabban integrálódik a globális ipari, valamint ellátási és értékteremtési láncokba, miközben bővíti együttműködését és cserekapcsolatait a többi országgal.

- mondta.

A kínai elnök kitért arra is, hogy országa a tudományra és technológiára, az oktatásra, valamint az ipari és pénzügyi szektorokra kiterjedő innovációs rendszer kiépítésére törekszik, amelyen keresztül az ipari láncokat emelheti magasabb szintre.

Hangsúlyozta, Kínának innovációra kell törekednie ahhoz, hogy a belföldi kereslet által hajtott, magas szintű növekedést érhessen el, hiszen az ország a fejlődés új szintjére ért.

Hszi kilátásba helyezte, hogy Kína lépéseket fog tenni a mélyen gyökerező rendszerszintű és intézményi akadályok lebontására, kormányzási rendszerének és kapacitásának modernizációja érdekében.

APEC csúcstalálkozó 2018-ban. Forrás: AFP/Saeed Khan

A kínai elnök a májusban megtartott idei parlamenti ülésszakon vetette fel a "kettős keringés" elnevezésű stratégiát, amely a gazdaság fellendítésének érdekében

nagyobb hangsúlyt fektet a belföldi fogyasztás élénkítésére, fenntartva a külkereskedelmet és a külföldi befektetéseket is.

A stratégiát a a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága az október végén lezárul plenáris ülésén az ország következő ötéves tervének irányelveként jelölte ki.