Kakasembriókat változtat tyúkokká egy új technológia

Mennyi az annyi – galéria, doboz tojás
white eggs
Vágólapra másolva!
Az izraeli székhelyű Soos Technology nevű állattenyésztési technológiai vállalkozás 1 millió dollárt nyert a Grow-NY nevű élelmiszeripari és mezőgazdaság versenyen.
Vágólapra másolva!

A Soos Technology célja, hogy inkubációs rendszere révén megváltoztassa a hagyományos tojás-keltetőipart. A rendszerükön keresztül

a baromfi embriók nemi fejlődését befolyásolják azáltal, hogy a genetikailag hímnek születendő embrió tyúkká váljon kakas helyett.

Számos fizikai tényezőt alkalmaznak azért, hogy befolyásolják a szaporodásért felelős génexpressziót, beleértve a hőmérsékletet, a páratartalmat, a hangrezgést és a szén-dioxid szintet is.

A kereskedelmi célú tojás-keltetőipar köztudottan "kegyetlen" a hím csibékkel szemben. Mivel a hímek nem tudnak tojást rakni, és túl sok időbe telik, amíg húsuk megfelelő méretűvé válik, a hím csibéket gyakran leölik, amint kikelnek.

Ez azt jelenti, hogy 6 milliárd hím csibét ölnek le évente.

A Soos Technology ezen változtatna az inkubációs rendszerén keresztül, véget vetve az élet-, energia-, víz- és inkubációstér-pazarlásnak.

Egyformának látszanak, "mint két tojás", de a születendő csirke neme valójában már itt eldől - a Soos Technology ezen változtatna Forrás: AFP/foodcollection/Photocuisine/Serge Manceau

Azonban számos ország, például az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és Kanada is törekszik arra, hogy megszabaduljon ettől a megszokott ipari gyakorlattól, és a nemekkel kapcsolatos kísérleteket folytat. Ez magában foglalja az embrió nemének meghatározását jóval a csibe kikelése előtt, annak érdekében, hogy teljesen elkerülhető legyen a hím csibék leölése.

A hím ikrákat eltávolítják az inkubációból, és oltások, továbbá háziállatok eledelének előállításához használják fel őket.

A texasi székhelyű cég, az Ovabrite technológiája különválasztja a nőstény és a hím tojást, a tojáshéjon keresztül kiszivárgó, nemre specifikus illékony molekulák felismerése segítségével. A jeruzsálemi székhelyű eggXYT a CRISPR nevű génszerkesztési módszert használja, amelynek eredményeként a hím embriók a fény hatására fluoreszkálnak.

A Soos Technology inkubációs rendszerével elkerülhetővé válik a hím csibék leölése a közeljövőben.

Forrás: Thespoon.tech