Nem kerül karanténba, aki 24 órán belül elhagyja Romániát

Vágólapra másolva!
Nem kerülnek karanténba Romániában és negatív koronavírustesztet sem kell felmutatniuk a határon azoknak a külföldről érkezőknek, akik 24 órán belül elhagyják az ország területét - közölte szombaton az MTI-vel Teodor Mihai, Raed Arafat belügyi államtitkár, a Rendkívüli Helyzetek Főosztálya (DSU) vezetőjének kommunikációs tanácsosa.
Vágólapra másolva!

Az MTI érdeklődésére, hogy vajon tranzitnak minősül-e az, ha egy román állampolgársággal (is) rendelkező választópolgár szavazni érkezik Magyarország felől az országba a parlamenti választások napján és 24 órán belül ugyancsak Magyarország felé elhagyja az országot,

a DSU illetékese igennel válaszolt.

Hozzátette, a karanténrendelkezések alóli kivételekről szóló szabályozások nem térnek ki egyéb részletre, csak azt követelik meg, hogy az illető 24 órán belül elhagyja az országot.

Kivételt képeznek a karenténkötelezettség alól

Teodor Mihai az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) júliusban kiadott 36-os számú határozatára, illetve az azt módosító, októberi 48-as határozat 1. cikkének x) alpontjára hivatkozott. Az itt szereplő rendelkezés értelmében kivételt képeznek a karanténkötelezettség alól "azok az átutazók (tranzitban lévő) személyek, akik a belépéstől számított 24 órán belül elhagyják Románia területét".
Románia október 7-től kezdődően 14 napos karanténkötelezettséget vezetett be az olyan országokból érkezők számára, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakossághoz viszonyított aránya meghaladta a romániai értéket.

Forrás: MTI

A koronavírus-járvány szempontjából veszélyes országoknak - az úgynevezett "sárga zónának" - az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján kialakított listáját azóta több ízben frissítették. Magyarország jelenleg a sárga zónához tartozik, tehát az onnan érkezőknek 14 napos karanténba kell vonulniuk, hacsak nem tartoznak a CNSU határozataiban megnevezett kivételek közé.

A kivételek között említi a határozat azokat a sárga zónákból érkező utasokat is, akik legfeljebb 72 órára érkeznek Romániába, amennyiben a beutazás előtt legtöbb 48 órával elvégzett negatív Covid-tesztet tudnak felmutatni a határon.

A magyar kormány fontosnak tartja a részvételt

A kolozsvári Krónika című lap csütörtökön arról számolt be, hogy a budapesti hatóságok döntése értelmében a járványügyi korlátozások alkalmazása nélkül térhetnek vissza Magyarországra vasárnap és hétfőn mindazok, akik Romániába utaznak szavazni. A magyarországi Operatív Törzs által foganatosított enyhítést Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára jelentette be közösségi oldalán. Arra hivatkozott: a magyar kormány fontosnak gondolja, hogy minden érintett részt tudjon venni a vasárnap rendezendő romániai parlamenti választáson.

Korlátozások nélkül beléphetnek Romániába a szavazók

Menczer Tamás ismertetése szerint a magyar-román viszonylatban megnyitott összes határátkelőhelyen december 6-án, vasárnap reggel 5 órától december 7-én, hétfőn reggel 9 óráig a járványügyi beutazási korlátozások alkalmazása nélkül beléphetnek azok a magyar, továbbá - állandó tartózkodási jogosultság igazolása mellett - azok a román állampolgárok és a velük utazó kiskorú gyerekeik, akik a választáson történő részvételüket a személyi igazolványukra ragasztott matricával igazolják. Az államtitkár hozzátette: fontos, hogy a fentiektől függetlenül továbbra is minden esetben meg kell felelni a schengeni beutazás általános feltételeinek.

RMDSZ: tranzitálásra kell hivatkozni

A Krónika a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei nőszervezetét is idézte, amely arra buzdította a Magyarországon élő, román állampolgársággal is rendelkezőket, hogy tranzitálásra hivatkozva utazzanak vasárnap Romániába családlátogatásra és szavazni, és "így sem Magyarországon, sem Romániában nem kell karanténba vonulniuk".

Romániában vasárnap rendezik a parlamenti választásokat. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 7-től 21 óráig tartanak nyitva.