A Momentum a román testvérpártját támogatja az RMDSZ helyett a mai parlamenti választáson

Momentum, Fekete-Győr András
Budapest, 2019. május 26. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszél a Momentum eredményváró rendezvényén a fővárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Bár valószínűleg egy hajszálon fog múlni, hogy lesz-e magyar képviselet a román törvényhozásban, a jelek szerint a Momentumot ez sem hatotta meg. Az Azonnalinak Dan Barnával, az USR PLUS elnökével készített interjújából kiderült, Fekete-Győr Andrásék a mai parlamenti választáson is román testvérpártjukat támogatták a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) szemben. A Fidesz elítéli a Momentum hozzáállását. 
Vágólapra másolva!

A napokban jelent meg egy interjú Dan Barnával, a liberális USR PLUS vezetőjével az Azonnalin. Mint ismert, a román alakulat a Momentum testvérpártja, szorosan együttműködnek a nemzetközi politikában.

Megint a románok mellé álltak

Éppen ezért a baloldali lap munkatársa megkérdezte Barnától, hogy Fekete-Győr Andrásék a korábbiakhoz hasonlóan a mostani parlamenti választás előtt is beszálltak-e kampányukba.

"A Momentum jelezte-e, hogy támogatja az USR PLUS jelöltjeit a mostani parlamenti választáson, ahogy tette azt az önkormányzati választás előtt? Ha igen, milyen formában?" - szólt a kérdés.

A román pártelnök erre úgy válaszolt, hogy magyar testvérpártjuk ezúttal is támogatta őket. "Igen, támogatnak. De nemcsak ők, hanem mások is. Az egész Renew Europe-frakciótól kaptunk üzeneteket, ahogy mi is szoktunk küldeni üzenetet, amikor más államban vannak választások" - fogalmazott félreérthetetlenül. Ez pedig azt jelenti, hogy

a Momentum sokadik alkalommal támogatja a románokat a magyar párttal szemben.

Megint a románok mellett kardoskodott Forrás: MTI/Illyés Tibor

A beszélgetést egyébként a Drót.infó vette észre. "Nincs mit szépíteni a helyzeten, a Momentum megint románok mellé állt a magyar pártok szövetsége helyett. (...) Befutott tehát a bukaresti gyors, menetrendszerűen jött el a baloldalon 2004. december 5. politikai másnapja, 2020. december 6." - értékelt a portál, a rossz emlékű kettős állampolgárságról szóló népszavazásra utalva.

Mint ismert, Romániában ma tartanak parlamenti választást, ahol az RMDSZ is megméretteti magát. A Momentum hozzáállása azért érthetetlen, mert egy hajszálon múlhat, hogy lesz-e magyar képviselet a román törvényhozásban. A magyar párt ugyanis az utolsó mérés szerint 5,1 százalékon áll úgy, hogy a parlamenti küszöb öt százalék.

Bírálat a Fidesztől

A történtekre Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója reagált közösségi oldalán. "Az ég kék, a fű zöld. A Momentum pedig ismét a román jelöltet támogatja a magyarral szemben" - írta, arra utalva, hogy nem ez volt az első alkalom, amikor a Momentum cserbenhagyta az erdélyi magyarokat.

Semmi extra nem történt

A kormánypárti politikus arra utalt, hogy volt már precedens hasonlóra. Fekete-Győr András a román önkormányzati választási kampány során közzétett kampányüzenetben arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy a magyar jelöltek helyett az USR PLUS-t támogassák. A felvételt, annak publikálását követően eltüntették a Facebookról, de az Origónak sikerült időben lementenie.

A baloldali politikus "mozgósítása" egyébként sikertelen volt: az USR-PLUS országos szinten 9 százalék alatti eredményt ért el, ami a tavalyi EP-választáson elért 22 százalék fölötti eredményhez képest drámai visszaesést jelentett.

A Momentum elnöke nem először tette le a voksát a román politikusok mellett. A tavaly novemberi államelnök-választás előtt azt kérte az erdélyi magyaroktól, hogy USR-PLUS jelöltjére, Dan Barnára szavazzanak, az RMDSZ magyar jelöltje, Kelemen Hunor ellenében. Fekete-Győr akkora felháborodást okozott az erdélyi magyarok körében, hogy fiatalok egy videóban hívták fel a figyelmet a felháborító döntésre.

Ezzel párhuzamosan Donáth Anna, a párt uniós képviselője, akkori elnökségi tagja egy uniós eseményen azt mondta, szerinte a felvidéki magyarok lehetnek úgy magyarok, hogy közben büszke szlovákok.