Így választunk idén karácsonyi ajándékokat

karácsony, ajándék, vásárlás
Vágólapra másolva!
Ötből egy európai idén jótékonysági ügyet támogató ajándékot választ, az európaiak 59 százaléka helyben vásárol, hogy így segítse saját közösségét, a magyarok több mint fele több időt áldoz arra, hogy a megfelelő ajándékot válassza szeretteinek - derül ki a Mastercard friss kutatásából, amelyet arról készítettek, hogyan választunk ajándékot az idei karácsonyra.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint

a vásárlók Európa szerte több időt és energiát fordítanak a megfelelő karácsonyi ajándékok kiválasztására, mint a korábbi években.

Az európaiak háromnegyede (77 százalék) szerint az idei év emlékeztette őket arra, hogy mik az igazán fontos dolgok az életben, 65 százalékuk ezért személyesebb, átgondoltabb ajándékokkal lepi meg szeretteit.

Míg a vásárlók 58 százaléka a mostani, számos kihívást jelentő év miatt szűkebb keretből vásárol, a válaszadók fele (51 százalék) azt állítja, hogy személyesebbé teszi az ajándékokat, és 45 százalék több időt tölt annak elkészítésével vagy kiválasztásával. A magyarok 71 százaléka vásárol idén kisebb keretből, és a megkérdezettek közel fele (42 százalék) olyan jótékonysági ügyet támogat az ajándék választásakor, amivel vissza is tud adni a közösségének.

Illusztráció Fotó / 123RF

A 2020-as év átgondoltabbá tette az embereket a mindennapokban, beleértve azokat az embertársaikat is, akiket személyesen nem ismernek:

az európaiak és a magyarok között is 17 százalék volt azok aránya, akik idegenek számára vásároltak ajándékokat, így segítve a rászorulókat a mostani, sok nehézséget hozó év végén.

Forrás: Mastercard

Az európaiak fele (48 százalék) vásárolt olyan ajándékot, amelyekkel valamilyen formában segíti közvetlen környezetét: közel minden ötödik (18 százalék) európai és a magyarok 15 százaléka jótékonysági szervezeteket támogató tárgyakat vásárolt, az európaiak 17 a magyarok 15 százaléka vásárolt állatok befogadásával kapcsolatos ajándékot, 14 százalék pedig valakinek a nevében tett felajánlást jótékonysági szervezet javára. Az európaiak 19 százaléka vásárolt jótékonysági karácsonyi képeslapot. Itthon ez utóbbi kevésbé népszerű ajándék, minden tizedik magyar kosarába került csak belőle.

A legkedveltebb személyes ajándékok Európában

1. Házi készítésű ajándékcsomag (38%)

2. Wellness ajándékok (37%)

3. Keretes fényképek vagy fotókönyvek (35%)

4. Élményalapú ajándék közös időtöltéshez (32%)

5. Személyre szabott díszek (26%)

6. Egyforma ruhadarabok (23%)

7. Kézzel készített gyertyák (16%)

8. Illusztráció vagy rajz (15%)

9. Saját vers vagy történet (12%)

10. Saját készítésű társasjáték (11%)

A kutatás arra is rámutat, hogy az emberek idén azt is jobban átgondolják, hogy hol vásárolnak.

Minden második (50 százalék) vásárló tudatosan támogatta saját közösségét a karácsonyi vásárlás során. 59 százalékuk helyben vásárol a közösség támogatása céljából: 44 százalékuk helyi kisvállalkozások ajánddékkártyáival lepi majd meg szeretteit, 61 százalék az ételeket és italokat a helyi boltokban veszi meg.

A magyarok számára az európai átlagnál is fontosabb a helyi üzletek támogatása:

78 százalék idén jobban átgondolja, hol vásárol, 61 százalék tudatosan ad vissza saját közösségének a karácsonyi vásárlás során, és 60 százalék helyi kisvállalkozásoktól, üzletekből vásárol ajándékokat.

A legkedveltebb személyes ajándékok Magyarországon

1. Házi készítésű ajándékcsomag (45 százalék)

2. Keretes fényképek vagy fotókönyvek (43 százalék)

3. Élményalapú ajándék közös időtöltéshez (35 százalék)

4. Személyre szabott díszek (32 százalék)

5. Egyforma ruhadarabok (22 százalék)

6. Wellness ajándékok (21 százalék)

7. Illusztráció vagy rajz (18 százalék)

8. Kézzel készített gyertyák (14 százalék)

9. Saját vers vagy történet (10 százalék)

10. Saját készítésű társasjátékok (6 százalék)

Az európai adatokat tekintve a személyes ajándékok listáját 2020-ban a házi készítésű ajándékcsomagok, a wellness-ajándékok és a keretezett fényképek vezetik. A magyarok esetében szintén a saját készítésű ajándékcsomagok a legnépszerűbbek.

- mondta Mark Barnett, a Mastercard európai elnöke.

Szerinte a kisvállalkozások jelentik az európai gazdaság gerincét, így karácsonykor a helyi vásárlás nemcsak a helyi közösség,

hanem a gazdaság egészének újjáépítésében is hatalmas változást hozhat.