Blower hűtős RTX 3090 az MSI gondozásában

A vállalat legfrissebb modellje az évtizedes Fermi dizájnból merít.

Az MSI sem váratott magára túl sokat, hogy bemutassa blower típusú hűtéssel szerelt csúcs-Ampere kártyáját, a kétslotos GeForce RTX 3090 Aerót, ami külcsínre a hajdani referencia GTX 480-ast idézi. Bár a GPU boost órajele 1695 MHz és a 24 GB-nyi VRAM az effektív 19 500 MHz-én ketyeg, úgy fest, hogy a nyomtatott áramköri lap egyedi tervezést követ. Ugyan a fémből készült hátoldali takarólemez nem fut végig teljesen a vezérlő 300 mm-es hosszán, azonban nem csupán merevítésként szolgál, hanem a memória chipek hőmérsékletének féken tartásában is segédkezik.

[+]

A bloweres hűtés hátránya, hogy nem szokta támogatni a passzív üzemet és nagyobb zajterhelés kíséri a munkáját az axiális megoldásokhoz képest, cserébe viszont jobb választás a szűkös beltérrel rendelkező házakhoz, hiszen a forró levegőt I/O plate-jén keresztül közvetlenül a külvilágba fújja, nem keringteti azt vissza a géplak belsejébe, amit a többi hardver tapsviharral fogad.

[+]

Ez a megállapítás a zárt blowerre igaz, ám a tajvani multi újdonsága nem egészen ilyen, mivel a fedetlen bordázatnak köszönhetően némi hő azért belül ragad; ez egy kártya esetén talán nem olyan óriási probléma, mert nagy terhelésen legalább csökken a hangerő, ugyanakkor nehézségek adódhatnak, mikor (kihasználva a relatíve keskeny dizájnt) egy második Aerót is dologra fognánk vasunkban – mondjuk tekintettel a VGA piacon tapasztalható készlethiányra és az ebből eredeztethető, elkanászodott árakra ez keveseket érinthet.


[+]

Az energiaellátásért a két darab, jobb oldalra kihelyezett, nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó felel, miközben kimenetek szempontjából a megszokott tripla DisplayPort 1.4a/magányos HDMI 2.1 kvartettjét kapjuk. Arról, hogy mekkora összeget kell majd a kasszánál hagynunk, még nem szól a fáma, de nem állíthatjuk, hogy ez meglepne minket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés