Tavaszi hőmérséklet és napsütés várja a holnap ajándékokért rohangálókat

2020. december 22., 18:26

Szerző:

Meg másokat is, és még az éjszakák is enyhék lesznek.

Kontinensünkön a Kelet-európai-síkság nagy részén anticiklon alakítja az időjárást, ezért főként annak déli felén, valamint a Balkánon és Közép-Európában eseménytelen az idő, legfeljebb szitálás, hószállingózás fordul elő, sokfelé rétegfelhőzet vagy köd takarja az eget, és fagypont alatt alakul a csúcshőmérséklet. Ugyancsak magasnyomás határozza meg a mediterrán térség időjárását, de ott többet süt a nap, és 15, 20 fokig melegszik fel a levegő. Európa más részein változékonyabb az idő. Többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el az Északi- és a Norvég-tenger felett, de Skandináviában és Északnyugat-Európában másutt is felhős, csapadékos idő a jellemző. Általában enyhe az idő, a tengerpartok mentén még Norvégiában is 9 fokot mérnek, Franciaországban pedig 10, 15 fok is előfordul. Az erőteljes délnyugati áramlás még a Kola-félszigetre és a Fehér-tenger környékére is elvitte a melegebb légtömeget, ott kevéssel 0 fok felett alakul a csúcsérték. Szerda estig a Kárpát-medence fölé melegebb levegő áramlik, itt is emelkedik a hőmérséklet.

Idehaza kedden jobbára borult idő várható, főleg az ország északkeleti felén, kétharmadán valószínű több helyütt eső. Szerdán északkeleten erősen felhős, illetve borult, párás idő lesz a jellemző, de délnyugat felől egyre több helyen elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napsütésre is számítani lehet. Az északi és a keleti országrészben többfelé várható eső, másutt csak néhol fordul elő szitálás, kisebb eső. Elsősorban az éjszakai, reggeli órákban várható több helyen köd. A déli, délnyugati szelet helyenként élénk, szerdán a Dél-Dunántúlon néhol erős lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán északkeleten 5, délnyugaton 14 fok körül valószínű.

(MTI)

 

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.