Három nő és két férfi kapja meg vasárnap az első koronavírus elleni oltást Ausztriában

koronavírus 2020.11.10.  Ausztria

pandemic health Horizontal
Empty tables and chairs are seen on the terraces of two restaurants in downtown Vienna on November 03, 2020, on the starting day of a new lockdown applied due to the renewed recent outbreak of the coronavirus COVID-19. (Photo by ALEX HALADA / AFP)
Vágólapra másolva!
Ausztriába szombaton hajnal 2 órakor érkezett meg az új típusú koronavírus ellen a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyag első szállítmánya.
Vágólapra másolva!

A vakcinát a belgiumi Puursban gyártják, onnan osztják szét Európa-szerte.

Szombaton Ausztriába hozzávetőleg 10 ezer adag oltóanyag érkezik, amelyet a hadsereg és gyógyszeripari cégek segítségével osztanak szét.

Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta, az első szállítmányból tartományonként 975 dózis jut.

Az oltási kampány vasárnap indul a legtöbb osztrák tartományban.

Emberek sétálnak a bécsi Kärntnerstrasséban 2020. november 16-án Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Először a legmagasabb kockázati csoportba sorolt 80 éven felüli, idős-, illetve szociális otthonban lakó önként jelentkezők kaphatják meg a vakcinát.

Januártól márciusig három részletben további 1 millió adag oltóanyag érkezik Ausztriába. A kormány stratégiájának megfelelően az idősek után a kórházak személyzete - kockázati besorolás szerinti sorrendben -, valamint a több krónikus betegséggel is küzdő idősebbek korosztálya következik.

Üres éttermek Bécsben 2020. november 3-án Forrás: AFP/Alex Halada

Vasárnap elsőként három nő és két férfi kapja majd meg a vakcinát. A 80 év feletti betegeket a Bécsi Orvostudományi Egyetemen fogják beoltani.

- jelentette ki Kurz.

Ausztria a többi uniós tagállammal egy időben kezdi meg az immunizálási kampányt. Az országban a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma 349 055, közülük 5783-an haltak meg a kórban.