Kiürült a délkelet-angliai kamionparkoló, alig volt fertőzött a kamionosok között

Horizontal
Freight lorries remain queued up on the M20 motorway, southbound, leading to the Port of Dover, at Ashsford, in south-east England, on December 25, 2020, as the COVID-19 testing of drivers queueing to depart from the ferry terminal to Europe continues. - Rail and sea links between the UK and France will remain open over Christmas to clear the backlog of thousands of trucks stranded by border closures due to the discovery of a new strain of coronavirus, Britain said Thursday. Thousands of European truckers on Wednesday spent a fourth night sleeping in the cabs of their vehicles, which are stuck close to the major cross-Channel port of Dover while the drivers wait to pass a Covid test, as required by France for travel. (Photo by Niklas HALLE'N / AFP)
Vágólapra másolva!
Kiürült szombatra az a délkelet-angliai átmeneti kamionparkoló, ahol a héten több ezer kamion torlódott fel, miután Franciaország a gyors terjedésű új koronavírus-változat angliai feltűnése után először megtiltotta, majd negatív koronavírusteszthez kötötte az átkelést.
Vágólapra másolva!

Grant Shapps brit közlekedési miniszter szombati tájékoztatása szerint

a kamionosok körében 15 526 koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül 36 bizonyult pozitívnak.

Shapps a francia zárlat alig burkolt bírálataként kiemelte tájékoztatásában, hogy a megvizsgált kamionosok alig 0,23 százaléka volt koronavírus-fertőzött.

A miniszter közölte azt is, hogy a doveri kompkikötőbe tartó kamionosoknak most már nem a közeli Manston használaton kívüli repülőterén kialakított kamionmegállóba, hanem egyenesen a kikötőbe kell menniük.

Fotókkal is kiegészített Twitter-bejegyzésében hozzátette, hogy az átmeneti parkoló - ahol az elmúlt napokban folyamatosan több ezer kamionos várt a tesztelésre - szombatra kiürült.

A kamionosok koronavírus-szűrésében brit és lengyel katonák, valamint francia tűzoltók is részt vettek.
A francia hatóságok hétfőn nulla órától állították le a brit oldalról érkező teherforgalmat az Angliában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt.

A francia tilalom olyan járművekre vonatkozott, amelyekkel emberek - gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok - is átkeltek volna Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények - konténerek és vontató nélküli pótkocsik - átkelését a francia hatóságok nem korlátozták, de a szerda este feloldott határzár három napja alatt így is

több ezer kamion torlódott fel az angliai oldalon.

A francia korlátozás előzményeként a brit kormány a múlt héten bejelentette, hogy olyan új koronavírus-variánst azonosított, amelynek fertőzőképessége a vizsgálatok szerint akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított koronavírus-típusokét.

A brit és a francia kormány szerdai megállapodása után újraindulhatott Nagy-Britanniából Franciaország felé a légi, a vasúti és a tengeri közlekedés, de Franciaországba csak az léphet be Nagy-Britannia felől, aki 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet mutat fel.

A kamionsofőröknek 30 perc alatt eredményt mutató koronavírus-gyorstesztet kell elvégeztetniük.
Ennek eredményét a sofőrök SMS-üzenetben kapják meg, és negatív lelet esetén ezt az üzenetet felmutatva, a szűrővizsgálat eredményének időpontjától számított 72 órán belül átkelhetnek Franciaországba.