szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NIO akkumulátorcsere-technológiájának közös fejlesztése a cél.

Bár a kínai elnök még nem érkezett meg, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter máris együttműködési szándéknyilatkozat aláírásáról egyezett meg a kínai elektromos járműipar úttörőjének számító NIO európai vállalata, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség Zrt. és a Széchenyi Egyetemi között.

A megállapodás célja, hogy innovációs és oktatási együttműködésen keresztül hozzájáruljon a hazai autó- és energiaipar gyorsabb és hatékonyabb zöld átalakulásához – fogalmazott az NGM közleménye.

A NIO hangsúlyt fektet az olyan technológiák kutatás-fejlesztésére, mint az akkumulátorcsere-technológiájuk. Ezen projekt keretében a tulajdonos az autója lemerült akkumulátorát frissre cserélheti mindössze három perc alatt, várakozás nélkül, és a leadott akkumulátort az állomáson újratöltik.

Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy a konkrét cél hazánkban létesített innovatív akkumulátor-csereállomás tapasztalatai alapján az akkumulátorkezelés és -diagnosztika fejlesztése.

Az egyetemi szakmai képzéseken túl közös pályázatok benyújtásával európai és magyarországi K+F programokhoz terveznek majd csatlakozni, beleértve a Horizont Europe programot is – áll a közleményben.

Nyitóképünk illusztráció.

Óriásit zuhant a magyar ipar, az NGM azonban egyből megtalálta a felelőst, akik természetesen nem ők

2024 márciusában az ipari termelés 10,4 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, és ez még úgy is hatalmas bukás, hogy tavaly három nappal többet dolgoztunk ebben a hónapban.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.