szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén már nem lesz akkora drágulás a Balatonnál, mint az elmúlt években, azért sem, mert enyhült a munkaerőhiány.

Az elmúlt két évben a munkaerőhiány és a jelentős áremelkedés egyszerre sújtotta a nyári időszakban az ország első számú turisztikai célpontjának számító Balatont. Tavaly például a 20-30 százalékot is elérte a drágulás mértéke. Ám ez már múlt – mondta a vg.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke.

Kovács László szerint a Covid vége felé 2022-ben volt a legnagyobb a munkaerőhiány a magyar tengernél, amikor a lezárások hatására nagyon sokan otthagyták a szakmát, és átmentek más ágazatokba, például az építőiparba.

Nehéz kiizzadni a nyaralást: a hazai turizmusnak is betett a hatalmas infláció

Kevesebbet vakációznak az idén a magyarok, ráadásul rövidebb időre és olcsóbb helyekre mennek, mint az előző években. Nem csak a belföldi nyaralás lett időjárásfüggő, egész Európa turisztikai képe átalakulhat a klímaváltozás miatt.

Most azonban fordult a kocka, és az építőipar gyengélkedik, így az ott dolgozók vissza tudnak menni a vendéglátás és szállodaipar területére.

Kovács László szerint ezen túl jelentős könnyítés a tulajdonosoknak, hogy megkönnyítették idehaza a harmadik országbeli vendégmunkások alkalmazását, ami a turizmus számára is mentőövet jelent.

Tudok olyan szállodáról, ahol 50 szingapúri és indiai alkalmazott dolgozik

– árulta az MVI elnöke, hozzátette, hogy nem drágábbak, mint a magyarok, ráadásul akarnak és jó minőségben dolgoznak. A munkaerőpiacon nincs olyan probléma, mint két évvel ezelőtt, de az tény, hogy bizonyos területeken, ahol szakértelem is kell, mint a szakács- vagy cukrászfronton, ott nem megoldás a külföldi munkavállaló. Arra a kérdésre, hogy találkozunk-e Fülöp-szigeteki vendégmunkásokkal a Balatonon idén nyáron, azt mondta, hogy biztosan, bár nem feltétlenül mint dolgozóval, hanem lehet, hogy mint vendéggel.

Elszálltak az árak a Balatonnál: van, ahol 30 százalékot ugrottak a szállásdíjak egy év alatt

Átlagosan 10 százalékos a foglalási ár növekedése a Balatonnál, Balatonalmádi kiugróan drágult.

Kovács László a várható drágulással kapcsolatban azt mondta, hogy azok a tényezők, amelyek hajtották felfelé az árakat az elmúlt két évben, egyre kevésbé vannak jelen. Az alapanyagköltségek és az energiaárak is mérséklődtek, a harmadik, ami szintén fontos tényező, a munkaerőköltség, illetve a bérigény, az viszont nem állt meg.

Idén 8-10 százalékos lehet az áremelkedés mértéke,

az MVI elnöke szerint ennél nagyobbat nem fogad el már a piac, ugyanis aki ennél többet emel, az biztosan nem jár jól.