Operatív törzs: Jön a nemzeti oltóanyaggyár, mától lesz a patikákban a jobb minőségű védőmaszkokból is

2020. május 8., 11:48

Szerző:

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóját az Emmi köznevelésért felelős államtitkára kezdte. Maruzsa Zoltán is elmondta – mint eddig minden kormányzati szereplő, például csütörtökön Gulyás Gergely, péntek reggel meg Orbán Viktor –, fennakadás, probléma és botrány nélkül sikerült megszervezni az érettségiket. Nagyon örül annak, hogy

nem engedtek az ellenzéki „szirénhangoknak”, jó döntés volt az érettségiket volt megtartani, mondta.

Az érintettek szigorúan betartották a biztonsági előírásokat és úgy vélte, a járvány is lecsendesedett.

Koronavírus - Az operatív törzs online sajtótájékoztatója
Fotó: kormany.hu/Botár Gergely

Amíg az elhunytak számában nem látnak javulást, addig Budapesten és Pest megyében nem lehet lazítani – ezt már az országos tisztifőorvos mondta. Müller Cecília közölte, közelítünk a százezredik teszt eléréséhez, ehhez a szociális és egészségügyi intézményekben elvégzett mintavételek is hozzájárulnak.

Jelezte,

már a negyedik napja csökkenést mutat az aktív fertőzötti létszám.

Ami pedig – tesszük hozzá mi – furán egybeesik a miniszterelnöki jóslattal, hogy a tetőzés május 3-án/után/május 4-én lesz, vagyis a számok tényleg igazolni látszanak, miért kellett lazítani vidéken.

Az új fertőzések számát kell figyelni, hogy elmondhassuk, vége van a járványnak – jelentette ki Müller. Noha most úgy tűnik, a járványgörbe csökkenőben van, a lappangási időre oda kell figyelni.

Bejelentette: megállapodást kötöttek a Debreceni Egyetemmel,

létrejön a nemzeti oltógyár.

Koronavírus - Az operatív törzs online sajtótájékoztatója Az operatív törzs online sajtótájékoztatója
Fotó: kormany.hu/Botár Gergely

Magyarország célja, hogy önellátó legyen az oltóanyaggyártásban is, ne függjön a nemzetközi piacoktól. Nemzeti, hazai ellátásban gondolkodnak. A tisztifőorvos jelezte azt is, hogy mától a gyógyszertárak árulhatnak FFP1, FFP2 és FFP3-as biztonsági besorolású maszkokat.

A vendéglátóhelyek újranyitásáról is beszélt. Ha sokáig nem üzemel a melegvíz-hálózat, akkor érdemes a tartályokat kiüríteni, majd átöblíteni a rendszert – tanácsolta Müller Cecília. Noha a hétvégére 28 fokos időt jeleznek, „ez senkit se csábítson strandolásra.”

Hangsúlyozta,

csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője elmondta, négy hétre elégséges készletet kapnak az egészségügyi intézmények, de az idősotthonok is jelentős mennyiségű eszközt kapnak. Át kell térni a felelős eszközgazdálkodásra, ezt a parancsnokok segítik.

Budapesten továbbra is tilos elmenni a játszóterekre,

 mivel azt tapasztalják, hogy a gyerekek nem tudják betartani a szükséges távolságokat – mondta Lakatos Tibor.