szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A négyfelvonásos színmű klassz esti program lehet.

Minden rendben lesz
Annyi baljós hír van manapság, hogy mindenki vár valami jobbra, biztatóra. Így vagyunk ezzel mi is: nem dobja fel sem a home office-ban, sem a szerkesztőségben ülő újságírót a helyzet, amikor jóformán csak bajokról szóló információkat kap. Pedig van azért olyan is, aminek örülni lehet, ami megnevettet, vannak remek kezdeményezések, példaértékű kiállások. Ezeket gyűjtjük ebben a cikksorozatban.
Friss cikkek a témában
A NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum), a Rádióarchívum és az m3.hu is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy a komolyzene, a különféle műsorok, a hangoskönyvek, a tévéfilmek és a sorozatok által az igényes szórakozás és a korosztálytól független tanulás élményét felkínálva támogassa a minőségi otthoni időtöltést.
Csehov Három nővérét 1985-ben mutatta be a Katona Ascher Tamás rendezésében, Végvári Tamás, Udvaros Dorottya, Bodnár Erika, Básti Juli, Szirtes Ági, Vajda László, Sinkó László, Bán János, Lengyel Ferenc, Horváth József, Pártos Erzsi m.v., Kun Vilmos, Gáspár Sándor, Blaskó Péter és Hollósi Frigyes szereplésével.

Az MTVA március óta, a járványügyi helyzetre tekintettel ingyenes hozzáférést biztosít több száz hangoskönyvhöz, köztük mesékhez, kötelező és ajánlott olvasmányokhoz, valamint rádiójátékokhoz. Az m3.hu is ingyenessé tette a tartalmai egy részét, ezáltal számos remek színházi előadás felvételét lehet ingyen megnézni.

A színház.org szúrta ki, hogy elérhető Ascher Tamás kultikus, 1985-ös rendezése is, a Három nővér, amelyet a Katona József Színházban mutattak be Végvári Tamás, Udvaros Dorottya, Bodnár Erika, Básti Juli, Szirtes Ági, Vajda László, Sinkó László, Bán János, Lengyel Ferenc, Horváth József, Pártos Erzsi m.v., Kun Vilmos, Gáspár Sándor, Blaskó Péter és Hollósi Frigyes szereplésével. Az előadás fél Európát bejárta, a lap pedig a régi, külföldi kritikákat is felelevenítette.

Az előadás ide kattintva érhető el.

A Katona honlapjának tanúsága szerint Mészáros Tamás így írt az előadásról 1985 decemberében:

Ha van még jelentése annak a szónak, hogy katartikus, ne féljünk kimondani: ez a Három nővér-előadás bizonnyal az. Izzó, kegyetlenül őszinte színészettel perel az elveszett emberi beteljesülésért.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket: