szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járvány-helyzet átalakítja az OTP Bankot annak vezérigazgatója szerint, aki a sportól és a Bige-ügyről is nyilatkozott.

Terjedelmes interjút adott Csányi Sándor, az OTP Bank elnök vezérigazgatója, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Főleg a koronavírus hatásairól volt szó, Csányi az OTP-ről például ezt mondta:

Olyan mennyiségű szerződést kötöttünk át a hitelmoratórium miatt, ami elképzelhetetlen lett volna normális körülmények között.

A vezérigazgató szerint nem tudtak volna ilyen gyorsan működési módot váltani, ha ez saját elhatározás alapján történik. Több dolog viszont maradni fog, a bankon belüli működési mód például Csányi szerint nagyrészt átáll digitális kommunikációra, de a digitalizáció szerepe az ügyfélkiszolgálásban is felértékelődik. Az OTP bankfiókokban az egyszerű tranzakciók helyett a tanácsadói munka kerül előtérbe.

A hitelmoratóriumnak vannak később sem megtérülő elmaradt bevételei, fejtette ki Csányi: ez körülbelül 50-55 milliárdos veszteséget jelent a bankszektornak. Az első negyedévi, százmilliárdos lakossági betétállomány-növekedésből 77 százalék az OTP-nél került elhelyezésre. A lakossági hitelek területén még nem látunak visszaesést, de a személyi kölcsönben annál inkább.

A magyar bankszektor stabil, nincs olyan bank, amelyiket a válság veszélyeztetne az OTP-vezér szerint. Arra a kérdésre, hogy látnak-e olyat, amit megvehetnek, azt mondta, fókuszban van két-három bank is, de egyik tárgyalás sincs olyan állapotban, hogy bővebben beszéljen róla.

Meggyőződésem, hogy ma a magyar bajnokság teljesítménye alapján nem indokoltak a több tízezer eurós fizetések

– fogalmazott már a sporttal kapcsolatban az újabb ciklusát kezdő elnöke a Magyar Labdarúgó Szövetségnek. Csányi szerint a válság miatt a legtöbb helyen elért húsz-harminc százalékos csökkentés meg is tud maradni. Úgy látja, az NB I-ben nem lesz olyan klub, amely pénzügyi okokból nem tudja vállalni az indulást. Az NB II-es klubok is túlélik, tette hozzá, de van, amelyikről nem tudja, "át tudja-e ugrani azt a lécet, amit a licenceljárás jelent". Az amatőrök Csányi szerint a tao-támogatások miatt könnyebb helyzetben vannak. A járvány miatti korlátozásokat a sportban indokoltnak tartja.

Amit kijelentettem már korábban és egyértelműen: én nem kívánom megvásárolni a Nitrogénműveket

– mondta Bige László ügyével kapcsolatban Csányi. Bige korábban többször is állította, szisztematikus hadjárat zajlik ellene, amelynek irányítója Csányi Sándor. Csányi arról is beszélt, felmerült, hogy perli Bigét hitelrontásért, "meg mindenféle jogcímen", de arra jutott, "az egész ügy nem ér annyit, hogy ezzel foglalkozzon".

 

 

hvg.hu Sport

Újabb öt évig Csányi Sándor vezeti a magyar focit, összegyűjtöttük, miket ígért 2011-ben 2020-ra

2015 óta minden évben bejut két magyar csapat a nemzetközi kupák csoportkörébe, évente egy még a tavaszt is megéri, 2020-ra az NB I-ben átlagosan 8 ezer néző előtt játszanak, a válogatott Európa húsz legjobbja között van, a magyar foci valamikor 2018 és 2020 között piaci alapon önellátó lett közpénz nélkül – legalábbis ez volna a helyzet, ha bejött volna, amit Csányi Sándor ígért, amikor először MLSZ-elnöknek választották. A Magyar Labdarúgó Szövetség régi-új elnöke ma újabb öt évre kapott bizalmat.