Tovább korlátoznák Budapest jogait

2020.05.17. 08:38

Az auguszus 20-i ünnepre vonatkoznak a parlament törvényalkotási bizottságának javaslatai - írja az mfor. Az önkormányzatoknak ráadásul az ünnep állami szervezőjétől kell engedélyt kérniük, ha maguk is hasznosítani akarják a területüket.

A parlament előtt van egy törvényjavaslat, amely már eddig is nagy vitákat váltott ki, egyebek mellett az önkormányzati jogkörök csorbítása miatt, a veszélyhelyzetre hivatkozással - emlékeztet a lap. A törvényalkotási bizottság elkészítette a saját módosító indítványait. 

Az előterjesztő az épített környezet alakításáról szóló törvénybe foglalná, hogy a közelgő augusztus 20-i ünnepre tekintettel az állam mellett a fővárosnak, illetve az érintett kerületi önkormányzatoknak is ingyenesen kell átengedniük augusztus 15 és 25 között a javaslatban meghatározott közterületeket az állami ünnep szervezője számára.

A felsorolásban ezek a közterületek szerepelnek:

  • a világörökségről szóló törvény alapján meghatározott fővárosi világörökségi területek;
  • az Árpád híd területe;
  • a Petőfi híd területe;
  • a Rákóczi híd területe;
  • a Margitsziget területe;
  • az Óbudai-sziget területe.

A dokumentum további, a tulajdonjog korlátozását jelentő szabályt is előkészít, amikor előírnák, hogy a közterület tulajdonosa csak az állami ünnep szervezője felé tett előzetes értesítés alapján - de ami még lényegesebb, előzetes egyetértő nyilatkozatával - engedélyezheti a terület használatát más célokra ebben az időszakban.

Vagyis az ingyenes használat törvénybe foglalása mellett az egyéb hasznosítást is a szervező engedélyéhez kötnék, a nyár egy, a köztéri rendezvények - egyáltalán, a közterület hasznosítása - szempontjából meghatározó szakaszában.

Az állami ünnep szervezőjére azt a feladatot testálja a javaslat, hogy az eseményt megelőző hatvanadig napig kell tájékoztatnia a tulajdonost a közterület használatának időtartamáról és az érintett területekről. Amennyiben a tájékoztató alapján nem tart igényt a felsorolásban szereplő összes közterületre, akkor a kimaradók hasznosítását a törvénymódosítás nem kötné a szervező engedélyéhez.