Ugrásszerűen megnőtt a bértámogatási program iránti érdeklődés

Emberek a koranyári délutánban, a budapesti karantén feloldása napján a Népszigeten 2020 május 18-án. koronavírus, vírus, járvány, távolság, korlátozások feloldása, Budapest, lazítás, május 18., 05.18., 2 méter távolság, előírás betartása, újranyitás
Emberek a koranyári délutánban, a budapesti karantén feloldása napján a Népszigeten 2020 május 18-án
Vágólapra másolva!
A munkahelyvédelmi bértámogatási programra eddig több mint 7200 vállalkozás adott be pályázatot, amelyek eredményeképpen több mint 95 ezer embernek tudtak segíteni abban, hogy a munkahelye megmaradjon - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy minden egészségügyi ellátást úgy lehet igénybe venni, hogy előzetesen telefonon időpontot kérünk. Ha nincs jele annak, hogy valaki koronavírus-fertőzött és a kérdőív is ezt igazolja, akkor nem szükséges negatív laborvizsgálatot vinni.
Vágólapra másolva!

Ugrásszerűen megnőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján. Bodó Sándor elmondta,

a program iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés, eddig több mint 7200 vállalkozás adott be pályázatot, amelyek eredményeképpen több mint 95 ezer embernek tudtak segíteni abban, hogy a munkahelye megmaradjon.

Dolgozókként - a három hónapos támogatási időszak alatt - átlagosan 167 ezer forint támogatást tudnak biztosítani - közölte. Az államtitkár elmondta, a legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátásból, a kereskedelmi ágazatból, a gépjárműjavításból, valamint a szállítás-raktározás ágazatból érkezett.

Trendszerűen egyre lassabban terjed a koronavírus-járvány Fotó: Szabó Gábor - Origo

Több mint 1400-an meggyógyultak

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte: az elmúlt 24 órában 21 fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, így kedden 3556 fő fertőzött személyt tartanak nyilván. A meghaltak száma 5 fővel, összesen 467-re emelkedett, 1412-en pedig már meggyógyultak.

– mondta. A meghaltak életkor szerinti megoszlásáról a tisztifőorvos azt mondta, a 467 főből 434-en 61 év felettiek.

Ezért fontos telefonálni

Az egészségügyi szolgáltatások újraindulása miatt ismét tumultust tapasztaltak néhány intézményben, épp emiatt fontos az előzetes telefonos bejelentkezés – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. Hozzátette, ugyanez igaz a háziorvosok és más szakorvos esetén is.

A családorvosok napja alkalmából Müller Cecília köszönetet mondott minden itt dolgozónak a helytállásukért, empátiájukért, hiszen ők a kapuőrök, akik végigkísérik a családok életét.

Bár rendkívül kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, meg kell tartani az éberséget, az óvatosságot: nem tehetünk még pontot a járvány végére – fogalmazott.

Így nem terjed a koronavírus

A járványügyi vektorok a terjesztő közeget jelentik, a fertőző forrástól a fogékony közegig – mondta Müller. A koronavírus továbbadásában nem játszik szerepet vektor, ezt egyik kutatás sem igazolja – tette hozzá.

– emelte ki. A kullancsok a természetben a dús aljnövényzetben fordulnak elő, ezek terjesztik a bakteriális Lime-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást – ismertette Müller Cecília.

– kérte. Hozzátette, sokszor a fej bennszakad, de ettől nem kell félni, mert a kullancs potrohában található a fertőzés. Ne tekergessük, hanem egyszerű mozdulattal távolítsuk el.

Ha észreveszünk bőrpírt, koncentrikus körökben, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz – javasolta.

Fokozott figyelemmel el tudjuk kerülni a kellemetlenségeket, amelyek egy szabadtéri túra során jelentkezhetnek – összegezte Müller Cecília.

A tisztifőorvos kitért arra is, hogy hazánkban egzotikus tájakról behurcolt új szúnyogfajták is megjelentek, de ezeknek nincs meg az életterük, járványügyi kockázatuk elhanyagolható.

A saját szúnyogjainkról ez nem mondható el.

– jelezte a tisztifőorvos. Hozzátette: emberről emberre, állatról emberre azonban nem terjed tovább a betegség.

A védőtávolságot továbbra is meg kell tartani Fotó: Csudai Sándor - Origo

Utazási változások

Kiss Róbert rendőr alezredes jelezte: május 21-től Szlovákiába hatósági karantén elrendelése nélkül is visszautazhatnak, akinek a beutazása nem haladja meg a 24 órát.

Ilyen oknak számít, ha valaki például családi eseményre, orvosi vizsgálatra, gyógykezelésre utazik, vagy ha valakinek érvényes dokumentummal igazolt szállásfoglalása van.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy az elmúlt 24 órában 806 hatósági házi karantént rendeltek el, így ma 10394 karantén van érvényben összesen. Az elmúlt napon 31 esetben tapasztaltak a rendőrök magatartásszegést.

Csak egy alkalommal lehet használni egy maszkot

Az Origo kérdésére Müller Cecília elmondta,

– tette hozzá.

Az idősebb rokonokkal való találkozásról azt mondta, hosszú ideig kellett távol lenni egymástól, újra érintkezhetnek fizikailag is,

de csak akkor, ha mindenki egészséges.

Az idősávok szerinti vásárlásról Kiss Róbert azt mondta, továbbra is kérik, hogy 9-12 óra között csak a 65 év felettiek menjenek az élelmiszerüzletekbe, gyógyszertárakba, drogériákba. Müller Cecília hangsúlyozta, minden egészségügyi ellátást úgy lehet igénybe venni, hogy előzetesen telefonon időpontot kérünk, ha nincs jele annak, hogy valaki koronavírusos.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy egy járványügyi helyzetet nem lehet egyik napról a másikra értékelni.