Mészáros a járvány ellenére is szárnyal, 2,7 milliárdos az Opus negyedéves profitja

2020.05.30. 17:37

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szombaton közzétett negyedéves jelentése alapján az előző év azonos időszakának 16,606 milliárd forintos veszteségével szemben 2,704 milliárd forintos adózott eredményt ért el az első negyedévben Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt. – írja az MTI.

A vállalatcsoport a vizsgált időszakot 534,907 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, ami csaknem 17 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A visszaesés főként az energetikai társaságok értékesítéséből adódik, azon belül is a korábban az államtól megvett, majd az állam által nagyon drágán visszavásárolt Mátrai Erőműéből. Az Opusnál ezen felül 2020 első negyedévében megállapították, hogy a cégcsoport működési bevételeinek 16 százalékos mérséklődése, és a működési költségeinek 44 százalékos csökkenése következtében 4,796 milliárd forintos üzemi eredményt ért el konszolidált szinten. A személyi jellegű ráfordítások csökkentek a legjobban, 51 százalékkal estek, és ennek fő oka az energetikai területen foglalkoztatottak kikerülése volt.

Az Opus Global Nyrt. működésére a járvány okozta intézkedések jelentős, de nem kritikus hatással vannak, írták. A helyzet leginkább a turizmust érinti, amely a HUNGUEST Csoport révén egyik fontos divíziója a cégcsoportnak – annyira, hogy a Hunguest Hotels Zrt.-nek tavaly 26 milliárd forintos bevétele volt. Márciusban felfüggesztették a szállodáik működését, majd előrehozták az eredetileg jövő év elejére tervezett felújításokat, és mivel ezek akár két évig is eltarthatnak, elkerülhetetlenné vált a csoportos létszámcsökkentés. Ez a lépés a turizmus munkavállalóinak több mint 50 százalékát érinti.

A felújítások eredményeként ugyanakkor a HUNGUEST Csoport már négycsillag, illetve négycsillag superior szállodákkal erősíti piacvezető szerepét. Emellett ismét kiemelték, hogy elég nagyot szakítottak a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által közösen meghirdetett állami szállodafejlesztési pályázaton, ahol 

összességében 17,724 milliárd forint támogatási összegre vált jogosulttá.

A jelentés ezután nyugtázta, hogy a koronavírus okozta válsághelyzetben az elmúlt néhány hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy egy elhúzódó válság esetén sem kerül veszélybe az Opus Global Nyrt. működése. Az Opus Global Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, pénteki záróáruk 271 forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb ára 482,8 forint, legalacsonyabb ára pedig 129,2 forint volt.