szerző:
Tetszett a cikk?

Hatvan liter gázolajat és negyven liter vizet fogyasztottunk a három napos, 600 kilométeres tokaji túrán, ami ahhoz képest nem is rossz, hogy 5 fővel nyúztunk egy 4 keréken gördülő mobil otthont. Ez volt a vadonatúj Ford Transit Nugget Plus.

Mindenhol jó, de legjobb otthon – tartja a koronavírusos időkben kényszerűen elcsépelt mondás. De mi lenne akkor, ha lényegében a szó legszorosabb értelmében bárhol otthon érezhetnénk magunkat? Ez messze nem lehetetlen, csak mondjuk lakóautó szükségeltetik hozzá. E remek megoldás lehetséges változatai közül mi most a Ford Transit Nugget Plust próbáltuk ki.

Az alapokat könnyen kikövetkeztethető módon a 60-as évek közepe óta gyártott Ford Transit haszonjármű legfrissebb generációja adja, amire a lakóautók piacán igen komoly tapasztalatokkal rendelkező Westfalia húzott fel egy takaros kis mobil lakhelyet.

László Ferenc

Langaléta

Első pillantásra sokkoló, hogy arányaiban véve milyen magas a Nugget Plus: a 2,85 méter nem gyerekjáték, mélygarázsba még véletlenül sem szabad beállni, és autópályán sem érdemes túl nagy sebességet választani, mert a hatalmas homlokfelület miatt könnyen az egekbe szökhet a fogyasztás.

Borulékonyságtól azonban nem kell tartani, hiszen a tömeg jelentős része alul található, felül leginkább lemezekbe csomagolt levegőt szállítunk. A hatalmas oldalfelület miatt nem árt felkészülni az oldalszél-érzékenységre is, ami miatt nagyobb tempó mellett folyamatosan apró ellenkormányzásokkal lehet csak egyenesben tartani a járművet. (Néhány haszonjármű rendelhető már oldalszél ellen stabilizáló elektronikával, a tesztautónkban viszont nem volt ilyen.)

László Ferenc

Az 5,34 méteres hosszúság sem csekély, de ahhoz képest nem túl nagy, hogy egyes méregdrága luxusautók is közel ekkorák. A 3,3 méteres tengelytávolság miatt ajánlott óvatosan venni a kanyarokat, de néhány kilométer után még az alacsony személyautókhoz szokott sofőrök is gyorsan akklimatizálódhatnak a magas üléspozíciójú, hatalmas karosszériához.

Az említett hossz a 2 méteres szélességgel kombinálva azt jelenti, hogy mindennel együtt körülbelül 10,7 négyzetméter alapterületű az autó, amiből persze egy keveset kapásból elfoglal a motortér. Nem hangzik túl soknak, mindenesetre a gyártó szerint ez egy 4 személyes lakóautó, amit mi 2 felnőtt, 3 gyermek konfigurációban fogtunk vallatóra.

László Ferenc

Nappali, konyha

Az első sorban két normál ülést, a másodikban pedig egy háromszemélyes ülőpadot kapunk – ez az alaphelyzet, amit utazás közben ildomos használni.

Megállást követően pillanatok alatt ötfős nappalivá, étkezővé alakítható a Transit eleje, mégpedig oly módon, hogy az első üléseket 180 fokkal elfordítjuk, és bal oldalról felhajtunk egy kis asztalt. A tervezők mindenre gondoltak: a hagyományos kézifékkar automatikusan bezuhan a behúzását követően, így nem gátolja az első ülések forgatását.

László Ferenc

A könnyen tisztítható szőnyeggel borított, fahatású padlón pár lépéssel a konyhában lehetünk, ahol minden adott ahhoz, hogy kávét főzzünk, vagy gyorsan összedobjunk egy könnyű ebédet. A főzőlap két lángját egy 2,75 literes gázpalack táplálja, ami egyedi módon a tisztavíztartályban kialakított mélyedésben kapott helyet. A tűzhelytől jobbra pedig egy króm-nikkel mosogatót találunk, természetesen hideg és meleg vízzel egyaránt.

Az L-alakú konyhának egy 42 literes, kompresszoros hűtőszekrény is a részét képezi, ami még a legerősebb fokozaton is nagyon halk, így nem zavarja az alvást a nem túl távoli hálókban. A magyar gyártmányú hűtőgép vezérlését az első üléssor felett, a plafonon elhelyezett digitális panellel lehet megoldani, de találunk itt információt például a tartályok kapacitásáról vagy az álló hűtés/fűtésről is.

László Ferenc

A hűtőtől hátrafelé egy felhajtható tálcájú kézmosót helyeztek el, valamint egy csatlakozót, amire a kültéri használatra szánt zuhanycsövet lehet rádugni. A Nugget Plus a Ford legnagyobb Transit-alapú mobil otthona, de a lakóautók között kompaktnak számít, így normál fürdőszoba nincs benne. Egy wc viszont igen, aminek használatát egy elhúzható térelválasztó próbálja picit intimebbé tenni. A vízöblítésű kagyló alatti szagmentes tartály könnyen kivehető, kerekes kocsiként magunk után húzható és egyszerűen üríthető.

László Ferenc

Hálószobák, rakodóhelyek

A második üléssor előrehúzásával és vízszintbe billentésével pillanatok alatt kész az alsó szinti hálószoba. A fekhely 191x131 centiméter méretű, ami alapvetően elég lenne, de a vége felé elkeskenyedik, illetve az egyik oldalon a lábtérbe belelóg a 3 literes minibojler, aminek azért találhattak volna más helyet is. (Utóbbi mintegy 235 ezer forintot kóstál, és a melegvíz miatt mindenképpen megéri megrendelni.)

A földszinti fekhely azoknak kedvez, akik a keményebb ágyakat szeretik. Az apró létrán megközelíthető, egy remek sínes megoldással szétnyitható felső ágy sokkal kényelmesebb. A puha matracok alatt egyedi műanyag rugók kaptak helyet, ráadásul itt nagyobb, 210x141 centiméteres felület áll rendelkezésünkre. A kellemesen puha borítású plafon sajnos igen közel van, ami ront a térérzeten, fel sem lehet ülni, viszont piros pont jár a plafonra bárhol felapplikálható zárható zsebekért, illetve a nyitható tető- és oldalablakokért.

László Ferenc

A lakhely összes kis ablakán és az elhúzható oldalajtón is van szúnyogháló, illetve sötétítési lehetőség, ha esetleg a sötétítő fóliánál többre vágynánk, a szélvédőre és az első oldalablakokra pedig fényvisszaverő termopaplant lehet felszerelni.

Tárolóhelyből rengeteg van minden oldalon, minden magasságban, így a ruháknak, törölközőknek, konyhai eszközöknek és a gyerekek játékainak is bőven jut hely. A tesztautóban az egyik oldalsó rakodó ajtaja nem záródott megbízhatóan, így kanyarban gyakran kinyílt, de ezt leszámítva más negatívumot nem tudnánk említeni.

Jobboldalt egy hatalmas árnyékolót lehet kitekerni, ami alá befér az alaphelyzetben a hátsó ajtó belső felületére rögzített kempingasztal, valamint a mellé járó két kényelmes összecsukható szék. Sőt, a gyártó még egy méretes esernyőről is gondoskodott.

László Ferenc

Üzemeltetés

Friss vizet a kulccsal nyitható/zárható oldalsó töltőnyíláson keresztül lehet az átlátszó falu, de természetesen rejtett 40 literes tartályba tölteni. Mosogatáshoz, fogmosáshoz és cicamosdáshoz esetünkben 3 napig elegendő volt ez a mennyiség, persze igen takarékos használat mellett. Kempingben könnyen pótolható a víz, és itt áramot is adhatunk az autónak. A kábel nagyon hosszú, közel 20 méteres.

Az ülések alatt két hatalmas akkumulátor rejtőzik, amelyeket közlekedés során tölt az autó, így a háromnapos túrán annak ellenére sem szenvedtünk áramhiányban, hogy egyszer sem vettünk igénybe külső töltést. A 230 V-os csatlakozók csak külső áramforrás esetén üzemelnek, a számos helyen elrejtett USB- és szivargyújtós-aljzatok pedig egy idő után áramtakarékossági okból kikapcsolnak. A lakhely világítása erős, jól pozícionált, és a LED-es technológia miatt magas fogyasztástól sem kell tartani.

László Ferenc

Az elhasznált vizet a rendszer egy 12 literes tartályban tárolja, ami a tisztavizeshez hasonlóan egy kallantyú elfordításával egyszerűen üríthető. A tartályok mellett található az áramtalanító főkapcsoló, valamint egy a bojler mögé nagyon elrejtett kis billenőkapcsoló, mely a vízszivattyút helyezi áram alá.

A tesztidőszakban igen csípősek voltak a hajnalok, nem volt felesleges a vastag paplan, ezenkívül az állófűtést is kipróbáltuk. A Webasto gyártmányú kályha 3 kW teljesítményű és néhány perc alatt kellemes meleget fúj a lakóautóba. Beállítástól függően óránként 1,5-3 deciliter gázolajat fogyaszt a rendszer.

László Ferenc

Jól gurul?

A 2 literes dízelmotor 170 lóerős teljesítménye és 405 Nm-es nyomatéka bőven elegendő a 2,89 tonna alaptömegű, és maximum 3,4 tonnás Nugget Plus korrekt mozgatásához. Az előzések még a nagy tömeg és a tetemes légellenállás ellenére is biztonságosan letudhatók, a hatfokozatú automataváltót sem igazán érheti kritika. Egy hosszabb hetedik fokozatnak azért örültünk volna, ami vélhetően jó hatást gyakorolna a fogyasztásra.

Minimum 7 literes, maximum 13 literes fogyasztást mértünk, az átlag pedig kereken 10 literre jött ki, ami a teljes terhelés ismeretében kiváló értéknek mondható. Érdekesség, hogy a hatalmas homlokfelület miatt a szembeszél adott esetben jelentősen, autópályán akár 2 literrel is megnövelheti a fogyasztást. Sztrádán 120 km/h tempóval közlekedtünk, mert bár a 130-140 km/h sem esett volna nehezére az autónak, a fogyasztás exponenciálisan nőtt volna.

László Ferenc

Alapáron hatfokozatú kéziváltót szerelnek a kocsiba, ami 130 lovas és 385 Nm-es motorral is rendelhető. Sőt, a 36,7 centiméterrel rövidebb, és a felnyitható sátortető miatt alacsonyabb normál Nuggetet 105 lóerős és 360 Nm-es erőforrással is gyártják. A futómű jól elnyeli az úthibákat, a vezetési élmény pedig leginkább a kisbuszokéhoz hasonlítható.

A műszerfalon felhasznált anyagok kopogósan kemények, a 8 colos középső érintőképernyőn a gyártó jól ismert Sync 3 rendszere teljesít szolgálatot.

László Ferenc

Konklúzió

+ : elsőtől az utolsó csavarig átgondolt konstrukció, vadkempingezéshez is jó, korrekt üzemeltetési költségek.

: nagy magasság miatti korlátozások, oldalszél érzékenység, nehézkes fürdési lehetőségek.

Egy lakóautó nem másról szól, mint a hamisítatlan és maximális szabadságról. Arról, hogy - kis túlzással élve - bárhol éjszakázhatunk, és olyan helyeken tapasztalhatjuk meg akár ágyban fekve a napfelkelte szépségét, amihez foghatót egyetlen szálloda sem képes biztosítani.

A helyszín megválasztásában nagy segítséget nyújt a Park4night alkalmazás (Android, iOS), ami a normál parkolóktól kezdve a vadkempingező helyeken át a legjobban felszerelt kempingeket mind felvonultatja, értékelésekkel megspékelve.

A Ford Transit Nugget Pluson érződik, hogy a Westfalia nem éppen tegnap kezdte a lakóautók építését. 10 négyzetméternyi alapterületet ennél jobban kihasználni lényegében képtelenség.

A tesztautó extrák nélküli alapára forintra átszámolva mintegy 22 millióra jön ki. A rövidebb tengelytávú és felnyitható tetős Nugget a leggyengébb motorral körülbelül 18 millióról indul. Nem kevés pénz, de cserébe rengeteget kapunk. És persze nem feltétlenül kell megvásárolni egy ilyen autót, a nyaraláshoz elég lehet bérelni egyet. (Érdemes a fotókra kattintva megnyitni a galériát, melyben minden részletmegoldást megmutatunk.)

László Ferenc

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.