Valóban zöldül a Fidesz? - Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes a 168 Órának a kormánypárt klímavédelmi intézkedéseiről

2020. június 1., 09:00

Szerző: Kárpáti Jakab

Összecsapott, nem célravezető és hiteltelen. Így jellemezte a környezetért is felelős főpolgármester-helyettes a kormány nemrég közzétett klímavédelmi akciótervét.

Összességében az a legnagyobb probléma, hogy nem igazán klímavédelmi csomagról van szó, hanem innen-onnan összeeszkábált rögtönzés jellemzi a kormány környezetbarátnak szánt tervezetét – véli Dorosz Dávid.

EP-választás - Jelöltek - MSZP-Párbeszéd - Dorosz Dávid

A Klubrádió Lég-Kondi című műsorában a főpolgármester-helyettes úgy értékelte, a miniszterelnök alkalmazkodott a helyzethez: látja, hogy a zöldügy az egyik legfontosabb témává vált az utóbbi években. A jelek szerint elfogadta tehát, hogy a klímaváltozás már a mi életünkben nagyon súlyos, ha nem végzetes következményekkel járhat. Ráadásul a Fidesz nemcsak azt ismerte fel, hogy nem lehet teljesen hanyagolni a zöldügyeket, hanem azt is, hogy részesülhet az Európai Unió környezetvédelemre juttatott pénzeiből.

Csak üdvözölni lehet, hogy megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását, és megbüntetik a szennyezőket. Felmerül azonban a kérdés:

mi történt az utóbbi tíz évben, amikor az összes állami intézmény és az önkormányzatok túlnyomó többsége is fideszes ellenőrzés és irányítás alatt állt?

Miért nem tudott a kormány már korábban tenni az ügy érdekében? Hiszen az illegális szemetelés mindig nagy problémát jelentett.

Szó volt róla, hogy mint Európa-szerte, nálunk is betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, de végül visszavonták az erről szóló törvényjavaslatot, ami talán nem meglepő, hiszen a fideszes európai parlamenti képviselők már 2018 őszén megvétózták az erről szóló uniós tervezetet. Magyarország pedig akkor is jelentősen le volt maradva ezen a téren, miközben a világ sok táján már eredményeket értek el, például Tanzániában, ahol teljesen betiltották a műanyag zacskókat.

A Magyarországon működő multinacionális cégek a jövőben csak környezetbarát technológiákat használhatnak, ami zöldszempontból jelentős előrelépés lehet, hiszen a kormány mindeddig feltétel nélkül támogatta ezeket a külföldi vállalatokat, különösen a német autógyárakat. A munka törvénykönyvének teljes fellazításával és az adópolitika átalakításával rendszeresen a multikat választották a dolgozók helyett.

A következő két évben 32 milliárd forinttal támogatják a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelését. Ez konkrét intézkedésnek tűnik, bár a fideszes gazdaságpolitika eddig jórészt csak a szavak szintjén támogatta ezeket a cégeket. Az adópolitika és a szabályozások azt mutatták, hogy a multiknak előnyük van velük szemben.

Fotó: napelemek-napkollektorok.hu

A következő tíz évben hatszorosára növelik a naperőművek kapacitását. Dorosz Dávid szerint ez felveti azt a kérdést, hogy mi lesz a szélerőművekkel, amelyek gyakorlatilag be vannak tiltva Magyarországon, hiszen a települések körül 12 kilométeren belül nem lehet ilyeneket telepíteni. A főpolgármester-helyettes abban látja a választ, hogy azért segítik inkább a naperőművek telepítését, mert ez a szektor Fidesz-közeli érdekeltségek kezébe került, a szélerőművek támogatása pedig nekik teremtene konkurenciát.

A tervek szerint 2022-től csak elektromos buszok forgalomba állítását engedélyezik majd a városi tömegközlekedésben, csakhogy az elektromos buszok technológiai felkészültsége még nem tart ezen a szinten. Például a fővárosban lényegében lehetetlen lenne csak elektromos buszokkal megoldani a közlekedést, részben a magas áruk, részben a bizonytalan üzemképességük miatt. A fővárosi vezetés nagyon fontosnak tartja az öreg és erősen szennyező buszok lecserélését, de ez most még nem megy elektromos buszokkal. El sem tudnák velük látni valamennyi fővárosi járatukat.

Dorosz Dávid mindezek ismeretében hiteltelennek nevezte, hogy a Fidesz most a környezet megóvása mellé állt.

Zöldügyekben ugyanis a párt az elmúlt években pontosan az ellenkezőjét tette, mint amit most az akciótervben meghirdetett. Hozzátette viszont, hogy fontos változás lenne, ha a kormányzat valóban megpróbálna zöldpályára állni, s ha a tervezetek közül bármi megvalósulna, az jelentősen javíthatna a helyzeten. Megjegyezte: a város vezetése bízik abban, hogy a Fidesz most kivételesen nemcsak játszik a szavakkal, hanem valóban tenni is szeretne az élhetőbb környezetünkért.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.