szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eljött a pestisjárvány és a koronavírus színháztörténeti találkozása.

A Trojka Színházi Társulás többek között Csákányi Eszter, Eke Angéla, Gryllus Dorka és Kulka János közreműködésével mutatja be a Dekameron 2020 című online előadást június 11-én este. Az ingyenesen elérhető közvetítés kifejezetten a világjárvány következtében létrejött új élethelyzetet dolgozza fel. Az előadás producere és látványtervezője Lakatos Márk, a rendező Soós Attila.

A közlemény szerint a Dekameron 2020 alkotócsapata – akárcsak az eredeti mű – humoros, pajzán, néhol kissé trágár történetekkel igyekszik a mostani időkben a társadalom tömeges szorongását legalább egy kis időre oldani. Lakatos Márk, az előadás producere és látványtervezője így indokolta a témaválasztást: „A Trojka 2019-2020-as évadjának tervezésénél Soós Attila rendezővel gondolkodtunk a Dekameronban, de végül elvetettük az ötletet. Aztán az évadtervet keresztülhúzta a koronavírus okozta karantén, és visszataláltunk ehhez a reneszánsz novellafüzérhez. Boccaccio klasszikusa a korabeli Itáliában játszódik a pestisjárvány időszakában, amikor a halálos kór miatt mindenki kénytelen volt az otthonába visszahúzódni.

Ha az alapműből kihagyod a pestis szót, az szinte hátborzongatóan rímel a mostani helyzetre."

Az alkotók új, élő színházi formát hoznak létre, ahol az élő színészi játék keveredik az animációkkal, és az előre felvett, filmes jelenetekkel. Mindezt a művészek lakásából, a chatszoba szituációból átlépve egy mesevilágba. A jelmezek a színészek ruhatárából és magyar tervezők munkáiból állnak, de ebben a páratlan helyzetben új értelmet nyer egy velencei maszk vagy éppen egy gázálarc is.

Az előadásban a saját maga által irányított kamera elé lép többek között Csákányi Eszter, Eke Angéla, Ladányi Andrea, Nagy Dóra, Gryllus Dorka, Bárnai Péter, Kulka János és Nagy Zsolt is. A Dekameron 2020 élő közvetítése június 11-én 21:00 órakor ingyenesen elérhető az Indexen.