szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A világhírű főemlőskutató és a környezetvédő szerint az étkezési szokásainkat is radikálisan át kell alakítanunk, hogy megakadályozzunk egy következő világjárványt.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Megkongatta a vészharangot Jane Goodall: „Ha csak nem csináljuk ezentúl másképp a dolgokat, végünk. Nem mehet ez így tovább sokáig. Fordulóponthoz érkeztünk abban a tekintetben, hogy milyen a kapcsolatunk az élővilággal. Az emberiségnek vége, ha csak nem alakítjuk át drasztikusan az élelmezést a koronavírus-járvány és a klímavészhelyzet miatt.”

A Guardian beszámolója szerint a szakértő az európai állatenyésztésről szóló online beszélgetésen a koronavírust a természetes élőhelyek túlhasználatához kötötte, a járvány szerinte azért alakult ki, mert "nem tiszteljük sem az állatokat, sem a környezetünket".

Az intenzív állattenyésztés szerinte szintén gócpontja lehet az állatról emberre terjedő betegségek elterjedésének. Úgy véli, az embereknek teljesen fel kellene hagyniuk az ipari állattartással és a természetes élőhelyek pusztításával, mivel egyre nagyobb kockázatot rejtenek magukban a állatokról emberre terjedő vírusok és a klímaváltozás is. Az ipari állattartás pedig az antibiotikumoknak is ellenálló szuperkórokozókért is felelős, amelyek az emberi egészségre is veszélyt jelentenek.

Jane Goodall azt is kiemelte, segíteni kell abban az embereket, hogy kiléphessenek a szegénységből, ugyanis sokan azért pusztítják a természetet, mert nincs más választásuk.

Dobos Emese Zhvg

Betiltaná a vadállatpiacokat az ENSZ szakértője

Viszont figyelni kell arra is, hogy Afrikában vannak olyan alacsony jövedelmű, vidéki közösségek, ahol emberek milliói függnek a vadállatoktól. Amíg nincs megfelelő alternatíva nekik, addig fennmarad a veszélye, hogy a vadállatokkal illegálisan fognak kereskedni – véli az ENSZ biodiverzitásért felelős igazgatója.