szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bruttó 1 millió 507 ezer 350 forintra vágták meg a bérét.

Több mint tíz év után változott a miniszterelnök, Orbán Viktor fizetése - írta a Blikk a kormany.hu-ra feltöltött dokumentum alapján. E szerint a kormányfő a korábbi, bruttó 1 millió 507 ezer 400 forintos bér helyett

1 millió 507 ezer 350 forintot kap.

Ez kereken 50 forintos "csökkentés".

A lap hozzáteszi, hogy eddig is Orbán volt a legrosszabbul kereső kormánytag, két éve már a miniszteri fizetések is meghaladják az övét. Azóta pedig az államtitkárok is megelőzik a fizetési listán.

Az ötvenforintos csökkentés oka lényegében pontosítás az újság szerint. “A miniszterelnök fizetése lényegében nem változott, technikai jogszabály-módosítás történt a kerekítés számításában”, mondta a bulvárlapnak Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke.

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója úgy látja, tudatos lépés lehet, hogy a kormányfő fizetése elmarad a kormánytagokétól. “A magyar politikai hagyományok része, hogy az első számú vezető puritán módon él, ezt tükrözi a nem kiugró miniszterelnöki illetmény is. Mi akkor tekintenénk hitelesnek ezt, ha emellett egy korrekt, számonkérhető vagyonnyilatkozati rendszer is lenne”, mondta.