Még az ortodox húsvét előtt fogolycsere lesz Ukrajna és a szakadárok között

Vágólapra másolva!
Fogolycseréről született megállapodás a kijevi kormány és a Donyec-medencei szakadárok között szerdán, az egyezményben foglaltakat még az ortodox húsvét előtt teljesíteni kell.
Vágólapra másolva!

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője közleményben azt írta, az alku célja, hogy rendezzék a felek közti humanitárius és biztonsági kérdéseket. A donyecki szakadárok tájékoztatása szerint tíz foglyot cserélnek nyolc másikra. Hasonló mértékű cserét valósítanak meg a szomszédos Luhanszk megyében is. Idén az ortodox húsvét április 19-20-ra esik.

A felek között utoljára tavaly történt hasonló művelet, akkor mintegy kétszáz foglyot adtak át egymásnak.

Eddig nem nagyon jártak eredménnyel azok a próbálkozások, amelyek arra irányultak, hogy tűzszünetet kössenek a szakadárok a kijevi kormánnyal. Pedig megfelelő késztetést adhatna ehhez az ENSZ-főtitkár márciusban tett széles körű felhívása. António Guterres a koronavírus-járványra való tekintettel valamennyi fegyveres konfliktus esetében azonnali tűzszünet megkötésére szólított fel.

Az ukrán kormányerők 2014 óta harcolnak az oroszbarát szakadárokkal Luhanszk és Donyeck megyében. Az ENSZ becslései szerint mintegy 14 ezren veszítették életüket a konfliktusban.