szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy korábban ott dolgozó arról beszélt az Indexnek, hogy az intézmény ügyvezető igazgatójának megalázó kommunikációja elviselhetetlen munkakörnyezetet teremtett.

„Pokol volt bejárni. Tudom, mi az, ami egy színházban belefér, és mi nem. De itt rendszeres volt, hogy a folyosókon sírtak kolléganők” – így jellemezte az Operettszínház egyik volt dolgozója az Indexnek a hangulatot az intézményben azután, hogy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a társulat által elutasított Kiss-B. Atilla operaénekest nevezte ki igazgatónak 2018-ban.

Kiss-B. ügyvezető igazgatóként a volt miniszteri biztost, a korábban cirkuszi területen, majd a Millenárisnál dolgozó, azóta a színháztól közös megegyezéssel távozott Kriza Zsigmondot alkalmazta. A lapnak a színház volt munkatársai arról beszéltek, hogy a kettős vezetés szerintük katasztrofális eredménnyel járt, szakmailag is.

Egy év alatt csak az adminisztrációs területről 34 munkatárs mondott fel, pedig összesen nagyjából negyvenen dolgoznak ott – írta az egyik nyilatkozóra hivatkozva a portál. A megszólalók az ügyvezető kommunikációs stílusát arrogáns és véleményesnek nevezték, valamint erősen szexistának. A harmincnégy emberből, aki felmondott, csak kettő volt férfi.

Kriza az egyik volt dolgozó szerint minden nővel úgy beszélt, mintha tárgyak lennének. A nő azt állította, hogy az ügyvezető tolakodó módon, saját és munkatársainak szexuális életéről faggatta és zaklatta. De azt a másik megszólaló is furcsának tartotta, hogy Kriza már az állásinterjún rákérdezett, van-e párkapcsolata. Kiss-B. pedig elmondásuk szerint a zaklatásról és a hatalommal való visszaélésről szóló beszámolókat nem hogy nem kezelte súlyuknak megfelelően, de inkább kiszolgáltatta Krizának azokat, akik róla tettek bejelentést.

A főigazgatóval való beszélgetése után az egyik volt munkatárs bejelentést tett a színházi és nem színházi közegben zaklatást elszenvedők megsegítésére létrejött, Biztonságos Terek nevű projekt koordinátoránál; ezt az Indexnek Rihay-Kovács Zita is megerősítette. Rihay-Kovács a portál rendelkezésére bocsátott egy levelet, amelyet Fekete Péter kulturális államtitkárnak mint a színház fenntartójának küldött el márciusban, és amelyben jelezte, hogy tudomása szerint az Operettszínházban zaklatás történt. Az államtitkártól választ sem kapott, máskor pedig a téma említése után csak a decemberi tüntetések politikai motivációját firtató levél érkezett érdemi reakció helyett.

Mind Kiss-B. Atillát, mind Kriza Zsigmondot megkereste a híroldal a történtekkel kapcsolatban. Egybehangzóan állították, csak olyan dolgozók panaszkodtak, akik mulasztásaik vagy magatartásuk miatt számonkérés előtt álltak, azaz csak "ellencsapásokról" van szó. A panaszok szerintük alaptalanok, írásbeli bejelentés nem történt.

Az Operettszínház utóbbi két éve sok szempontból tekinthető komoly kudarcnak, írtuk meg mi is. A HVG forrásai szerint olyan rosszul sikerült például a Kárpátia Zenekar gitárosa, Szijártó Zsolt és egy mohácsi műkedvelő költő, Schiszler Zsolt által szerzett Mohács 1526 – Európa kapuja című rockmusical, hogy nem tudják bemutatni az évadban. De bebukott a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára kiírt musicalpályázat is. A régi előadásokat nem tudják levenni a műsorról, mert a Csárdáskirálynőn, a János vitézen és a La Mancha lovagján kívül nincs jelentősebb új bemutató. Így bár  Kiss-B. Atilla nagy tervekkel vette át az intézményt, a művészi megújulás és a „nemzeti fordulat” is elmaradt.