szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint azzal, hogy nekik nem jár a bruttó 500 ezer forint, a gyógyításban betöltött szerepüket kérdőjelezik meg.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A gyógyszerész nem tejfölárus, és ezzel nem a tejfölárusokat akarom megbántani. Nem kereskedők vagyunk, hanem képzett egészségügyi szakemberek”

– mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a 24.hu-nak. Hankó Zoltán ezzel az emberi erőforrások miniszterének, Kásler Miklósnak a Demokratában megjelent nyilatkozatára – valamint annak kommentárjára – reagált, amely szerint a gyógyszerészek azért nem kapják meg az egészségügyi dolgozóknak járó egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatást, mert „egyébként is azt tették, amit a járvány nélkül is tettek volna”.

A kamarai elnök arra a kérdésre, hogy meglepődtek-e, amiért kimaradtak a jogosultak köréből, úgy válaszolt:

Nemcsak a pénzről van szó, hanem arról, hogy most hirtelen alapvető dolgokat, a gyógyításban betöltött szerepünket kérdőjelezik meg. Ez nagyon komoly csalódást jelent, hiszen az volt a kommunikáció, hogy minden egészségügyi dolgozó megkapja, eszünkbe sem jutott volna, hogy minket nem tekintenek annak.”

Azt is mondta Kásler, hogy a gyógyszerészek „eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak, és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi.”

Hankó szerint az „sajnos” lehet igaz, amit a miniszter a külföldi tulajdonosok arányáról mondott, ám ez azért van, mert hiába adottak a jogszabályi keretek ahhoz, hogy a patikák többségi gyógyszerészi tulajdonként működjenek, „évek óta hiába kéri a tárcától az ilyen irányú intézkedéseket”.

Az extra bevételekről szólva a kamara elnöke azt mondta: az első hetekben megugrott a forgalom, immunerősítőkből, vitaminokból, vény nélkül kapható gyulladáscsökkentőkből, lázcsillapítókból vásároltak be az emberek, ezt azonban erőteljes visszaesés követte, és a 2019 hasonló időszaka alatt volt a gyógyszertárak forgalma.

„Ráadásul a fokozott terhelést olyan időszakokban kellett állniuk a gyógyszertárak dolgozóinak, amikor még nem volt teljeskörűen kialakítva a megfelelő védekezés sem az egészségügyi szolgáltatóknál, sem a lakosságnál. Azért ne felejtsük el, hogy a gyógyszertárakba is többnyire beteg emberek járnak” – magyarázta Hankó, aki azt is hozzátette, hogy az ágazati átlagbér eleve a nemzetgazdasági átlag alatt van.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma végül kimondta, hogy a kórházi gyógyszerészek és a gyógytornászok is kapnak az egyszeri juttatásból. Hankó ezt úgy kommentálta, hogy a döntés „körülbelül ötszáz kollégát érint nagyon, helyesen, ők konkrétan a kórházak területén dolgoznak. És kimaradt mintegy tizenkétezer gyógyszertárban dolgozó gyógyszerész és szakasszisztens az ország egész területén.”