Balassagyarmat fideszes polgármestere élő videóban fakadt ki az Orbán-kormány vasúti járatritkítási terveire

2020. június 10., 18:21

Szerző:

Élő videóban mutatta be kedden este a Nógrád megyében elrendelt vasúti járatritkítás teljes átgondolatlanságát Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere. Mint arról mi is beszámoltunk, az Innovációs és Technológia Minisztérium a járványra hivatkozva június 6-tól a nyári hónapokra legalább 30 vonalon csökkentette a vonatok számát, a közlekedést pótlóbuszokkal pótolja.

 

 

Csach Gábor kedden este a balassagyarmati vasútállomáson élő adásban beszélt a mostani járatritkításokról, amelyeket a környék polgármestereivel nem egyeztettek - szúrta ki az Index. Mint mondta: a mostani rendszer a közútra, a Volánbusz járataira tereli a forgalmat, pedig a vasút kiszámíthatóbb lenne. Csak tenni kéne érte, hogy népszerűbb legyen:

tisztább vasútállomásokra, rövidebb menetidőre és modernebb vonatokra volna szükség, csakhogy az ígéretek ellenére nem érkeztek meg az elavult Bzmot motorvonatokat leváltó Desiro szerelvények. 

A helyzet most az, hogy az Ipolytarnóc-Balassagyarmat, Balassagyarmat-Diósjenő, illetve a Nagyoroszi-Balassagyarmat, és a Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalon eddig járó 12 pár vonatszerelvény közül 7-et pótlóbuszok helyettesítenek. A Vácról Balassagyarmatra érkezőknek így Nagyorosziban a vonatokról át kell szállniuk a pótlóbuszokra. Nagyorosziban se váróterem, se vécé, se személyzet nincsen, és a peron sincs megmagasítva, így az embereknek szabályosan le kell ugraniuk a vonatról - mondja a polgármester.

Miközben a polgármester az élő adásban beszél erről, 19:42-kor megérkezik a vasútállomás elé a pótlóbusz Nagyoroszi felől (ez a videón 7:40-től látható). Jó sokan szállnak le róla. Csach ezután visszasétál a vasúti sínekhez, ahol a pótlóbusz érkezése után 3, azaz három perccel később megérkezik egy vasúti szerelvény is Nagyorosziból - teljesen üresen. A videón 10:15-től látható a vonat érkezése.

A helyzet tehát az, hogy Nagyorosziban a vonatról át kell szállniuk a pótlóbuszra az embereknek, de amúgy ugyanebben az időben, a busszal teljesen párhuzamosan jön vonat is Balassagyarmatra Vácról.

A megszüntetett 4 vonatpárból kettő továbbra is közlekedik, ezek közül az egyik a pótlóbusszal egy időben, teljesen párhuzamos útvonalon halad, azaz semmi értelme a Nagyoroszi átszállásnak

- mondja a polgármester. Csach Gábor magyarázata szerint  mindez azért van így, mert este a vonatszerelvénynek vissza kell térnie a balassagyarmati anyaállomására, hogy onnan másnap hajnalban indulhasson.

A polgármester mindezzel a járatritkítás teljes abszurditását akarta szemléltetni. Szavai szerint ugyanis

olyan emberek rakták össze ezt a menetrendet, akik nem ismerik a vasúti működés rendjét.  (...) Kihúztak x százaléknyi vonatot a menetrendből, de azt nem tudták, hogy ezek a vonatok járnak tök üresen, miközben a busz tele van.  

Csach fel is teszi a kérdést, hogy ha egyszer a járványhelyzettel indokolták az átalakítást, vajon jó dolog-e, ha ennyi ember zsúfolódik össze a buszokon.

A polgármester azt ígérte: ezt az anomáliát jelezni fogják az illetékeseknek. Kérik, hogy vizsgálják ki, mi értelme volt ennek, "mert egy Örkény novellai alapsztorin túl semmi" - zárja az élő adást a balassagyarmati polgármester.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.