szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az elbúcsúztatott George Floyd testvére a kongresszusban a törvényhozókat sürgette reformok meghozatalára.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

Szerdai sajtóértekezletén a minneapolisi rendőrség vezetője, Medaria Arradondo bejelentette, hogy kivonulnak a rendőrszakszervezettel folytatott tárgyalásokról, és meg is szakítják vele a kapcsolatot, mert úgy látják, hogy a szervezet akadálya a rendőrségi reformoknak.

Elporladt a bizalom"

- fogalmazott Arradondo, arra utalva, hogy a városban jelentősen romlott a rendőrség megítélése.

A rendőrfőnök közölte, hogy új módszereket akarnak bevezetni az esetlegesen erőszakos rendőrök kiszűrésére: "korai jelzőrendszert" építenek ki, gyorsabb fellépést tesznek lehetővé a durva rendőrökkel szemben, valamint erősítik az utcán járőröző rendőrök ellenőrzését is.

A bejelentésre néhány nappal azt követően került sor, hogy a demokrata többségű minneapolisi városi tanács úgy döntött, hogy feloszlatja a városi rendőrséget.

"A városunknak most leginkább reménységre és reformintézkedésekre van szüksége" - jelentette ki a rendőrfőnök, aki hozzátette, hogy alapvető és helyesen végrehajtott változtatások szükségesek. Azt ígérte, hogy a reformok elfogadásának folyamata tanácsadók bevonásával fog zajlani és átlátható lesz.

Közben a szövetégi képviselőház igazságügyi bizottsága Washingtonban meghallgatást tartott a rendőri erőszakról, amelyen megjelent Philonise Floyd, a május 25-én rendőri erőszak következtében Minneapolisban meghalt George Floyd öccse is.

George azon a napon senkit sem bántott. Nem érdemelte meg, hogy 20 dollár miatt meghaljon. Egy fekete ember élete 20 dollárt ér? 2020-ban?"

- tette fel a kérdést valószínűleg arra a húszdolláros bankjegyre célozva, amely miatt George Floydot igazoltatták. A rendőrséget ugyanis azért hívták ki, mert a gyanú szerint a férfi hamis pénz forgalmazásában vett részt.

A demokraták úgy vélik, hogy a rendőrségi gyakorlat és az ezzel kapcsolatos emberi jogi helyzet általában is rossz,

 a republikánusok véleménye szerint csupán "néhány kukacos alma került a gyümölcsös kosárba", és néhány rendőr erőszakos fellépése miatt nem lehet általánosan negatív ítéletet mondani a rendőrségre.

A demokrata párti többségű képviselőház átfogó rendőrségi reformterven dolgozik. Ezt várhatóan július 4-én terjeszti elő.

Vándor Éva Élet+Stílus

Amerika most döbben rá, mit is jelentett Colin Kaepernick térdelése

Azok után, hogy egy fehér minneapolisi rendőr hosszú perceken át térdelt George Floyd nyakán, aki aztán bele is halt ebbe, Colin Kaepernick négy évvel ezelőtti tiltakozása nemcsak indokoltnak, hanem prófétainak is tűnik. A gesztus ma is ugyanolyan komplex, mint amikor az amerikaifutballista elkezdte a személyes harcát a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen, de egyre többén kezdik megérteni, hogy mit is akart üzenni.

Tóth Richárd Világ

„Amerika odáig jutott, hogy aki nem fehér, annak ott van a hátán a célkereszt”

Már George Floyd halála előtt is a mindennapok része volt a rendőri önkény Minneapolisban, de ez volt az utolsó csepp a pohárban. Egy ott élő magyar szerint ha most nem történik változás, minden örökre így marad. Interjú Kaiser Sárával, aki néhány utcára él és dolgozik onnan, ahol egy rendőr intézkedés közben megölte George Floydot.