szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A lakossági megtakarítások mintegy fele ebben a papírban van.

Egy év alatt 4407 milliárd forintért vásárolt a lakosság a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP Plusz), ebben benne van a 151 milliárd forintos postai értékesítés is – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az állampapír első évét értékelő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, hogy a MÁP Plusz a legkeresettebb magyar lakossági állampapír, egy évvel az indulása után a lakossági megtakarítások mintegy fele ebben a papírban van.

A miniszter válságállónak nevezte a MÁP Pluszt, mint mondta, a koronavírus megjelenése után volt megtorpanás a vásárlásokban, de a szaldó továbbra is pozitív, és az elmúlt hetekben már kezd visszatérni a papír szokásos vásárlási üteme.

Varga Mihály hangsúlyozta azt is, a kormány célja továbbra is az államadósság, ezen belül a devizaarány csökkentése. Emlékeztetett, hogy az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 2019 végére 66,2 százalékra csökkent. Ebben az évben átmenetileg emelkedni fog az arány, de a Pénzügyminisztérium azzal számol, hogy 2021 végére újra 70 százalék alatt lesz, visszatér a GDP-arányos államadósság 2010 óta csökkenő trendje – közölte.