szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felelős beszerzéssel kapcsolatos döntéseket szeretnék támogatni az új kezdeményezéssel és nagyobb átláthatóságot remélnek a beszerzési láncban.

Zhvg
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Friss cikkek a témában

A Google Cloud technikai kapacitását, a big data elemzést és a gépi tanulást egyesítik az új platform keretében a WWF alapanyagokról szerzett tudásával – írta a Fashion United. A két szervezet reményei szerint mind a márkák, mind a kereskedők felelősebb döntéseket tudnak majd hozni az új platform segítségével és átláthatóbb lesz a beszerzési lánc. Jelentős probléma ugyanis, hogy annyira széttagolt az ellátási lánc, hogy a kereskedők és a márkák végeredményben nem tudják, pontosan honnan származik a beszerzett alapanyag, így előfordulhat, hogy kényszermunkát alkalmaznak a gyapottermesztés során, és jelentős különbség van a víz-, és rovarirtószer-használat terén is a különböző beszerzési helyek között.

A platform külön pontozza és értékeli majd az alapanyagokat a beszerzési hely fényében, és számos környezeti szempontot figyelembe vesz: így a vízigényt, a légszennyezést és a termelés közben kibocsátott üvegházhatású gázok mértékét is.

A divatipart teszik felelőssé a szennyvizek 20 százalékáért és az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2-8 százalékáért világszerte – ezek a számok pedig a szakértők becslései szerint 50 százalékkal nőhetnek 2030-ig. Ezek a káros környezeti hatások pedig nagyrészt még az alapanyaggyártás fázisában keletkeznek.

A Google egyébként már 2018-ban bejelentette, hogy a brit tervezővel, Stella McCartney-val elindít egy, a ruházati ipar ellátási láncában az alapanyagokat megcélzó pilot projektet.  

Dobos Emese hvg360

El ne higgye, hogy egy 2000 forintos póló fenntartható lehet

Baktériummal színezett anyagok, bambuszszövet, újrahasznosított poliészter, vegán bőr és társaik: a Föld és a környezetszennyező divatipar mentsvárai – legalábbis a közvélemény és az ezeket használó divatmárkák szerint. De vajon mennyire törekszik zöldülésre a textilgyártás?