Orbán: Az első csatát megnyertük, ez a győzelem a zsákban van

2020.06.12. 07:40
A koronavírus-járvány elleni védekezésről, a gazdaságvédelmi intézkedésekről, az új nemzeti konzultációról és a szlovák miniszterelnök bocsánatkéréséről is kérdezték a miniszterelnököt a közrádióban. Orbán Viktor pedig válaszolt.

Fenntartják az operatív törzs működését, felállítanak egy azonnali bevetési egységet, a kórházparancsnoki rendszer is marad, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, a szokásos péntek reggeli interjúban.

A vírus itt van, és fertőz, amíg nincs vakcina, addig erre kell készülni. 

Az időseket védő szabályokat fenn kell tartani, mondta.

„Az első csatát megnyertük, ez a győzelem a zsákban van”, mondta Orbán arra utalva, hogy sok országnál sikeresebben védekeztünk a járvány első szakaszában.

Ehhez kellett szerinte az emberek példaértékű szabálykövetése és a gyors kormányzati döntések. „Ezek együtt gyakran többet érnek, mint a pénz. Nálunk gazdagabb országok sokkal rosszabbul jártak” – tette hozzá.

Még nem látni pontosan, hogy a járvány első hulláma milyen mértékben vetette vissza a gazdaságokat. A hatások orvoslását nem tudjuk megoldani idén, ez át fog húzódni jövőre is. Szükség van a gazdaságvédelmi alapra. „2010-ben már bevált, megvannak hozzá az eszközeink, csak le kell venni a dossziét a polcról”, mondta.

Orbán szerint az önkormányzatok jövőre nem kevesebb, hanem több pénzből fognak gazdálkodni. „Ők is a nagy magyar élet részei, egy csónakban evezünk. Mindenkinek hozzá kell járulnia a védekezéshez”. A kormányfő úgy látja, hogy a kritikus hangok a költségvetési tárgyalások körüli lobbitevékenység részeként jelentek meg. 

Mások mellett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mondta azt, hogy a kormány megsarcolja az önkormányzatokat. Szerdán este közölte, hogy az idei költségvetéshez tervezett kormánypárti bizottsági módosító már az idén elvenne majdnem 12 milliárdot a fővárostól.

A gépjárműadóra jövőre sem számíthatnak az önkormányzatok, de a szolidaritási hozzájárulás emelése is sújtja a településeket. Míg 2020-ra még csak 43 milliárdot irányoztak elő erre a tételre, 2021-re már 160 milliárd forint szerepel ezen a soron.

Az új nemzeti konzultációról Orbán azt mondta, mivel ősszel a koronavírus-járvány második hullámára számítanak, a következő néhány hónapban olyan egyetértési pontokat kell létrehozni, amelyek a védekezés következő időszakában a munka pillérei lesznek.

Arra a kérdésre, hogy köszönetet mond-e majd a szlovák kormányfőnek a Trianon századik évfordulóján tett bocsánatkéréséért, Orbán Viktor azt válaszolta:

a bocsánatkérés a politikában egy nagyon nehéz dolog, és nem is tartunk erre igényt szerintem, inkább korrekt viszonyra kell törekedni.

Szerinte a magyar történelem sem hibátlan, de Trianon példátlan igazságtalanságát semmilyen bocsánatkérés nem fogja orvosolni. „Nem a múltat kell megváltoztatni, azt nem tudjuk, ezért a múltra vonatkozó megjegyezések szép gesztusok, de nem jön belőlük semmi.”

„A 20. századot elvesztettük, de a 21. századot a magyarok meg fogják nyerni, egy emelkedő, erősödő és győztes ország vagyunk, és azok is leszünk a következő időszakban” – mondta. Egy emelkedő Magyarországot egy emelkedő Közép-Európában képzel el. Ezért a szlovák kormányfő jövőre nézve tett megjegyzéseit tartja értékesnek, amelyek a közös magyar-szlovák sikerekről és összefogásról szólnak.