Gattyán megelőzte Mészáros Lőrincet a leggazdagabbak listáján

gazdagok-2020
2020.06.12. 06:59

A koronavírussal együtt fellépő válság szele eddig épphogy csak megcsapta a magyar gazdagokat. Az idén 19. alkalommal megjelent A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány számításai szerint ugyanis

összvagyonuk 4568,1 milliárd forintra csökkent, ami 64,9 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Csak részben van benne a válság

A Szakonyi Péter és csapata által összeállított, 2002 óta megjelenő kiadvány idei vagyonértékelése értelemszerűen még nem tartalmazza a 2020-ban várható visszaeséseket, alapja a cégek és magánszemélyek 2019-es eredménye, ez pedig kifejezetten jó év volt.

Ugyanakkor az idei március és május közötti időszakot már figyelembe vették, a gazdasági hatások közül a nemzetközi és budapesti tőzsdeárfolyamok zuhanása volt a legfeltűnőbb – döntően emiatt csökkent a kiadványban szereplő több gazdag vagyona.

Mások mellett Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt , Bojár Gábor és Váradi József voltak ennek kárvallottjai.

Gattyán ráelőzött Mészárosra

Az élen idén is az OTP-vezér Csányi Sándor áll 310 milliárdos vagyonnal, ez 50 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly májusban. A második helyre Gattyán György jött föl 280 milliárddal, amit az is indokolt, hogy a főleg online világban utazó cégeit, például szexchat oldalát egyáltalán nem érintette kedvezőtlenül a járvány és az ezzel járó válság.

Gattyán ezzel megelőzte Mészáros Lőrincet, aki bár tavaly is jelentős közbeszerzéseket tudott besöpörni, a cégcsoport egyes részeit – így például a Hunguest-láncot – a padlóra küldte a járvány. Vagyona így 270 milliárdra olvadt a tavalyi 296 milliárd forintról.

Új nevek a listán

A hazai gazdagok élmezőnyében lényeges átrendeződés figyelhető meg. Például a ranglista negyedik helyére lépett elő Felcsuti Zsolt, az MPF ipari holding többségi tulajdonosa. És bekerült az első tízbe a hazai ingatlanfejlesztés új generációját képviselő Jellinek Dániel, a kilencedik helyen álló üzletember tavaly egy sor jelentős befektetést valósított meg, többek közt cége, az Indotek tulajdonába került a budapesti Sofitel és a Gellért hotel.

A 100 Leggazdagabb magyar idei kiadásában öt új név szerepel. kettő az építőipart képviseli, egy-egy személy pedig az agráriumot, a pénzügyet és a kommunikációt.

A Mészáros Lőrinc köréhez sorolt Vida József többek között a pénzintézeti szektorban aratott sikereket, Rencsár Kálmán és a Szeivolt család az építőipari megrendeléseknek köszönhetően került a leggazdagabbak listájára, az agráriumban jelentős szerepet játszó Kárpáti László pedig visszatérő, hiszen korábban már szerepelt a 100 leggazdagabb listáján.

Az új belépők között a kommunikációs szakmát B. képviseli, aki a róla szóló szócikket kivetette a lapból. így róla csak annyit tudunk meg, hogy 11,3 milliárd forintos vagyont társít hozzá a kiadvány.

A Mészáros Lőrinc köreihez köthető, egyebek mellett a Duna Aszfaltról is ismert Szíjj László 120 milliárddal a hetedik, a 4iG-s Jászai Gellért 20 milliárddal a hatvanötödik. A miniszterelnök veje, Tiborcz István 35,8 milliárdos vagyonával a 32. leggazdagabb, Spéder Zoltán 28 milliárddal a negyvennyolcadik.

Volt, aki sokat bukott

Simicska Lajos csak a 49. helyre fért fel, vagyonát 2016-ban még 83 milliárdra becsülték, ez mára szerény 27 milliárd forintra apadt. Simicska egykori szövetségesének, Nyerges Zsoltnak 34 milliárd forinttal kell beérnie. A gazdasági válság érzékeny veszteségeket okozott Varga Zoltánnak, a tavaly becsült 47 milliárd után az idei kiadvány szerint mindössze 20,8 milliárdos vagyona van.

Váradi Józsefnek, a Wizz Air vezérének a tavalyihoz képest harmadára, 11 milliárd forintra apadt a vagyona.

A 100 leggazdagabb magyar kiadvány Széles Gábornak 170 milliárdra becsüli a vagyonát, a mostanában zűrösebb időket élő műtrágyakirály Bige Lászlónak pedig 112 milliárdra, ezzel ő a 10. leggazdagabb.

Schmidt Mária és családja 59 milliárddal a 21. a listán, a Fornettivel nagyra nőtt, majd azóta új vállalkozásokba fogó Palásti József vagyona 17 milliárdos.  Az Orbán Viktorral, Csányi Sándorral és a Mol-vezér, a listán 18,3 milliárddal szintén szereplő Hernádi Zsolttal is jó viszonyt ápoló Garancsi István 66 milliárdjával a tizenötödik. Közvetlenül előtte Leisztinger Tamás 86 milliárdra becsült vagyonnal.

A trafikrendszer egyik nagy nyertese, a dohányboltellátót is részben tulajdonló, continentalos Sánta János vagyona 15 milliárdra nőtt. Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak 11,4 milliárdja van a lista szerint, ez jelentős visszaesés a 2018-ban becsült 47 milliárdhoz képest.

A befolyásosok listája

Idén kilencedik alkalommal közli a magazin a legbefolyásosabbak listáját is. Ezt nem meglepő módon Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, mögötte a második Csányi Sándor, a harmadik pedig Mészáros Lőrinc.

A negyedik helyen Matolcsy György található, Pintér Sándor belügyminiszter egy helyet javítva a ötödik, Varga Mihály pénzügyminiszter a hatodik, Szijjártó Péter külügyminiszter a hetedik. Rogán Antal két helyet csúszott vissza, így lett a nyolcadik. Az első tízbe még a kormányfő két bizalmi embere, Habony Árpád (9.) és Kubatov Gábor (10.) fért be.

A kiadvány regionális vagyoni listákat is tartalmaz. A Nyugat-, Kelet-, Közép- és Dél-Magyarország legtehetősebb embereit sorjázó listákban azok találhatók, akiknek vagyonát 2 és 9 milliárd forint közé becsülték.

(Borítókép balról-jobbra: Gattyán György, Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc. Grafika: Aradi László / Index)