Kilencmilliárd eurós tervvel állítanák át Skóciát szélenergiára

tengeri szélfarm
Turbines at The Blyth Offshore Demonstrator Wind Farm built by EDF Energy Renewables are seen off the coast of Blyth, north of Newcastle-upon-Tyne, in northeast England on October 5, 2017. EDF Energy Renewables finished the construction of the offshore wind farm with five turbines off the coast of Blyth. The five wind turbines stand out from the seascape just a short distance from Blyth Harbour, near Newcastle in north-eastern England. These 'sea monsters' about 200 meters high with 190-meter-long carbon blades, are the most powerful wind turbines installed to date in an offshore park. / AFP PHOTO / William EDWARDS / To go with 'Britain-Energy-Electricity-Wind' by Marie HEUCLIN
Vágólapra másolva!
Skócia tengerpartjai egy évtized után, újra megnyílnak a szélenergiához kapcsolódó beruházások számára. Ez elsősorban új, tengeri szélfarmok létrehozását jelenti, melyhez a skót kormányzat gigantikus összegű keretet biztosítana forrásként.
Vágólapra másolva!

A skót tengerpartok és tengermélyek kezelése, hasznosításuknak kérdései, a skót monarchia birtokait, és más javait felügyelő holdinghoz, a Crown Estate Scotland-hez tartoznak. Ennek a szervezetnek az energetikai és infrastrukturális fejlesztésekért felelős vezetője jelentette be, hogy Skócia hatalmas beruházási programot indít a szélenergia hasznosítására.

"Egy hatalmas lépést teszünk Skócia zöld fordulatának megvalósításában, annak érdekében, hogy elérjük a zéró kibocsátási célunkat, és a befektetés előnyeit szerte az országban élvezhessék a közösségek" - fogalmazott John Robertson.

Tengeri szélturbina Anglia északkeleti partjainál Forrás: AFP/William Edwards

Az elektromos áram előállításában egyik legolcsóbbnak számító szélenergia-hasznosítás tekintetében Skócia igen jó helyzetben van. A ScotWind néven most meghirdetett szélenergetikai programnak az a célja, hogy jelentősen megnövelje az e megújuló forrásból nyert energiát, elősegítve annak a kormányzati célnak a teljesülését, hogy Skócia 2045-re karbonsemlegessé váljon.

Paul Wheelhouse, Skócia energiaügyi minisztere pedig arról beszélt a hosszú idő után elindított új program bejelentése kapcsán, hogy a ScotWind nem pusztán a tengeri szélenergia szektorának nyújt segítséget, hanem

egyúttal a kormányzat stratégiai válaszlépéseinek is része, amit a járvány miatti kihívásokra ad.

Az Evenging Express arról számol be, hogy a bejelentéssel egyidőben, meg is nyitották a beruházók és a kivitelezők számára a regisztrációt a programban való részvételre. A Crown Estate Scotland minden jelentkezővel előzetes, nem kötelező érvényű szerződést köt, ezzel el is előkészítve a később indítható telepítési munkálatokat. John Robertson ennek kapcsán kifejtette, hogy azokat a projekteket fogják majd támogatni és azokkal a beruházókkal illetve kivitelezőkkel kötnek tényleges szerződést, amelyek kapcsán úgy látják, elképzeléseik a következő nagyjából 10 évben, jó eséllyel megvalósulhatnak.

Rebecca Williams, a szervezet szabályozási kérdésekkel foglalkozó vezetője pedig kijelentette: a több milliárd fontos beruházási programmal egy hosszú fejlesztési folyamat indul meg, amely a part menti közösségek javát is szolgálja, valamint mozgásba hozzá az egészen Angliáig nyúló beszállítói láncokat. Mindez jelentős löketet adhat a gazdasági erősödésnek.

A programban megépülő szélfarmok

összességben akár évi 6 millió tonnával is csökkenthetik Skócia szén-dioxid kibocsátását, és várhatóan valamennyi skót háztartás számára elegendő tiszta energiát szolgáltatnak majd.

A Bloomberg pedig a program 8 milliárd fontot (közel 9 milliárd euró), azaz a több mint 3000 milliárd forintot elérő volumene kapcsán arról ír, hogy Angliában és Walesben hasonló kezdeményezést valósítanak meg, 20 milliárd font értékben.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

Gyakorlati értelemben a ScotWind nem azt jelenti, hogy a kormányzat hirtelen, rövid idő alatt ennyi pénzt önt a gazdaságba, hanem egy speciális, célhoz rendelt bérleti konstrukció megvalósítását. Ennek első köre nyílt meg most a jelentkezők számára. A modellben, jogi értelemben bérbe kell venni a monarchiától azt a tengerrészt (ténylegesen a tengerfenéket), amelyen a beruházó szélparkot létesítene, és amelyeken támogatott formában épülnének meg a tiszta energiát adó létesítmények.

A Crown Estate Scotland nyilvános felhívásában kiemelte, hogy

azoknak a pályázóknak, amelyekkel majd szerződést kötnek, részletesen be kell mutatniuk, leendő szélparkjuk hogyan találkozik majd a skót kormány vonatkozó fenntarthatósági elveivel.

A földrajzi vonatkozású terveken túl, elvárás az, is hogy a beruházó hangsúlyosan bemutassa, hogyan, milyen ellátási lánc bevonásával kívánja megvalósítani a fejlesztést. A skót kormány ennek a komplex programnak a lefolytatatására és megvalósítására szánja a Crown Estate Scotland bejelentette összeget.