A bányaszektor vezetheti Ausztrália fellendülését

Ausztrál aranybánya, Ausztrália
Aerial view of open cut gold mine, Eastern Goldfields, Western Australia | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Ausztrália bányaszektora élen járhat az ország gazdasági fellendülésében a koronavírus-járvány okozta válság után. A szigetország legfontosabb exporttermékének számító vasérc pedig különösen fontos lehet a talpra állás során.
Vágólapra másolva!

A bányászat mindössze 6 százalékát adja az ausztrál GDP-nek, azonban hatalmas szereppel bír az ország nemzeti jövedelmében. A vasérc elmúlt időszakban tapasztalt drágulása pedig kiemelten fontos lehet a gazdasági talpra állás során, mivel jelentős mozgásteret biztosít az ausztrál költségvetés számára.

A vasérc tonnánkénti árfolyama ugyanis az elmúlt hetekben 100 dollár fölé emelkedett, ahogy a piac elkezdte beárazni a kínálati oldalon jelentkező kockázatokat

– írja a Mining.com Ez pedig elég jó hír Ausztráliának, melynek legnagyobb exportterméke a vasérc.

A legutóbbi ausztrál költségvetési számok ugyanis (decemberben) még azon alapultak, hogy a vasérc árfolyama lemegy egészen 55 dollárig az idei első félév végére. A kormány pedig az 55 dolláros bázishoz képest minden 10 dolláros többleten 3,7 milliárd ausztrál dollárt realizál 2021 júniusáig. Ez tehát azt jelenti, hogy a mostani árfolyam mellett igen komoly költségvetési élénkítés előtt nyílik mozgástér.

Új lendületet vehet az ausztrál gazdaság Forrás: AFP/robertharding/Andrew Michael

A bányaipar szerepének fontosságát jól mutatják a 2009-es események. Akkor ugyanis Ausztrália recesszióba süllyedt, de hatalmas lendületet adott a szigetországnak, hogy Kína több mint 500 milliárd dollárral támogatta meg a saját gazdaságát, beindítva ezzel egy bányaipari beruházási hullámot – ami jelentős felszívó erőt jelentett az ausztrál bányacégek számára.

Noha a mostani kínai élénkítő csomag ennél jóval szerényebb, és a kínai-ausztrál viszony is eléggé kiélezett, a szigetország továbbra is reménykedhet abban, hogy a bányaipara – különösen a vasérc területén – ismét kiemeli a gazdaságot a recesszióból.

Ezzel együtt az is optimizmusra adhat okot az ausztrál bányacégek számára, hogy a koronavírus-járvány miatt a legnagyobb vasérc-piaci versenytársnak számító Brazíliában le kellett állítani a termelést.

Közben pedig a világ második legnagyobb vasérc-kitermelőjének számító Rio Tinto Group még novemberben jelentette be, hogy 4 milliárd dolláros beruházást hajt végre Ausztráliában, míg két másik nagyvállalat, a BHP Group és a Fortescue Metals Group egyaránt több mint 3 milliárd dollárt költ fejlesztésekre az országban.