A fűnyírás 6 aranyszabálya: így lesz mindig harsogóan zöld és egészséges

A fű csakis úgy lesz dús és zöld, ha megfelelően nyírják. Fontos a hossz, a gyakoriság és a napszak is.

GettyImages-157562035
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csodás látvány a kertet szőnyegként borító, egészséges fű, ám csak a megfelelően gondozott lesz igazán szép: sok múlik a nyíráson.

Nem megfelelő nyírás esetén sárgássá válhat, ritkulhat, ám helyes eljárással dús és harsogóan zöld lehet a fű.

A fűnyírás aranyszabályai

A megfelelő gyakoriság, a napszak helyes megválasztása és a jó szálhossz eltalálása is kulcsfontosságú.

A nyírás márciustól októberig esedékes. Javasolt gyakorisága általában 1-2 hét, ám meghatározó tényező az évszak, az időjárás és a növény saját növekedési üteme is. Utóbbit érdemes megfigyelni. Tavasszal rendszerint gyorsabban, nyáron, a száraz időszakban lassabban nőnek a szálak.

Ha a kelleténél sűrűbben kerül sor a nyírásra, a fű túlkurtítható, ha pedig nem elég gyakran, akkor fakulni, ritkulni kezdhet. Tavasszal és ősszel heti egy alkalom a célszerű. Ez segíti a fű dúsulását, ami nyáron is hasznos lesz. Mivel nyáron a fű lassabban nő, és a tűző nap miatt jó, ha a szálak egy kis árnyékot vetnek maguknak, érdemes azokat az általában ideális 6-8 centinél hosszabbra hagyni. Ilyenkor eltelhet két hét a nyírások között, száraz időszakban pedig pár nappal több is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fűnyírás azokra a napokra időzítendő, amikor nem esik, esős időszakokban pedig csak a fű megszáradása után kezdhető el. A szálak ugyanis lefekszenek a víz súlya alatt, így nem lehet igazán szépre vágni őket. A nedves fűszálak a fertőzésekkel szemben is védtelenebbek nyesés után. Veszélyt jelentenek a nyírás után ott maradó fűszálak is, azokat maximum 1-2 nap múlva össze kell gereblyézni.

Napszak tekintetében a délután a legalkalmasabb a nyírásra, mert akkorra a reggeli harmat is elillan a szálakról, és a fű tökéletesen száraz lehet.

Minden alkalommal figyelni kell a levágott rész hosszára: fontos, hogy soha ne haladja meg az összfűhossz 1/3 részét. A túl rövidre nyírt növényben nitrogénhiány jelentkezik, nem beszélve arról, hogy a tűző naptól meg is sárgulhat.

Ősszel érdemes kicsit hosszabbra hagyni a fű hosszát. Ha túl alacsonyak a szálak, a fű védtelenebb lesz az érkező faggyal szemben.

Végül, a fűnyíró állapota is meghatározó. Ha a pengék már nem élesek, a gép inkább roncsolja a szálakat ahelyett, hogy elnyesné. Érdemes azt teljeskörűen, rendszeresen, szakszerűen átvizsgáltatni.

Nemcsak a nyírás, hanem a megfelelő locsolás is fontos tényező a gondozásban. A füvet száraz időszakokban heti 1-2 alkalommal kell bőségesen öntözni, lehetőleg kora reggel. Az optimális időszak a hajnal, mert ilyenkor csak kismértékű a párolgás, és nem égeti a nap a locsolástól nedves szálakat. A tápanyag-utánpótlás érdekében rendszeres műtrágyázásra van szükség.

Díszfák az utcafrontra

Gyönyörű, színes leveleikkel megszépítik a ház előtti területet: díszfákat mutatunk, amelyek nem nőnek túl magasra.

7 csodaszép, mégis igénytelen díszfa az utcafrontra: színpompásak, és nem lesznek hatalmasak

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük