Nem vizsgálhatja az ügyészség Mészáros Lőrincék nyertes szállodapályázatait

2020.06.13. 09:46

A hatályos törvények nem engedik, hogy az ügyészség vizsgálódjon a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szállodaépítési pályázataival kapcsolatban, amin Mészáros Lőrinc és más kormányközeli üzletemberek feltűnően sokat nyertek – mondta Polt Péter legfőbb ügyész egy képviselői kérdésre válaszolva. A DK-s Vadai Ágnes arról nyújtott be írásbeli kérdést, hogy az MTÜ által lezárt Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció dokumentációja kikerülhetett-e a megjelenés előtt a pályázókhoz. A szállodaépítési és felújítási állami pályázatot tavalykarácsony előtt írták ki,majd az ünnepek után a vártnál jóval hamarabb, január 7-én fel is függesztették, mondván kimerült a keretösszeg a sok pályázat miatt.

A pályázóknak így csak néhány munkanap állt rendelkezésére, ami, mint a Polt Péter válaszáról beszámoló mfor írja, felvetette, hogy már a fiókban lehettek a kész pályázatok, az érdekelt felek előre ismerhették a majdani kiírást. Az eredmények szintén nem oszlatták el ezeket a gyanúkat: a legnagyobb nyertes ezúttal is Mészáros Lőrinc lett, aki az érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels 14 szállodájának felújítására kapott 17,7 milliárdot. A Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándorhoz és Hernádi Zsolthoz köthető CDHT Hotel Projekt Kft.  8,6 milliárdot  kapott a Tihanyi Kastélyszálló megépítésére, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István korábbi közös cége, az Appeninn Nyrt. pedig a volt pártüdülő, a Club Aliga fejlesztésére nyert 7,3 milliárdot a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

A pályázati kiírások esetleges kikerülését azonban az ügyészség Polt Péter válasza szerint egyáltalán nem vizsgálhatja. 

Fellépési jog akkor illeti meg az ügyészt, ha a támogatás odaítélésének eljárása a közigazgatási rendtartásról szóló törvény rendelkezései szerint folyik. Figyelemmel arra, hogy a kérdés szerinti eljárás nem tartozik a törvény hatálya alá, és az ügyésznek az érintett körben az állami támogatásokkal kapcsolatos döntések esetén nincs fellépési joga, ezért vizsgálatot sem folytathat

– válaszolta Vadai kérdésére Polt Péter.

(mfor.hu)