szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak akkor lesz változás, ha visszavonják az oktatási törvényt, és a kárpátaljai magyarok megkapják az őket megillető jogaikat – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

Mindaddig fenntartjuk a miniszteri szintű NATO–Ukrajna ülések vétózását, ameddig a kárpátaljai magyarság vissza nem kapja korábban elvett jogait – közölte a 168 Óra érdeklődésére a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, Potápi Árpád.

A kijevi kormány külügyminisztere egy pénteki tévéinterjúban azt mondta, nem fog további változtatásokat végrehajtani a 2017-ben elfogadott rendelkezésen a Magyarországgal való kompromisszum kedvéért. Dmitro Kuleba ugyanakkor jelezte, hogy a Velencei Bizottság által javasolt módosítások megtörténtek.

Kijev nem változtat többet a nyelvtörvényen Magyarország kedvéért

A nemzetpolitikai államtitkár szerint a kárpátaljai magyarság jelenleg a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, nemcsak az ukrajnai gazdasági helyzet miatt, hanem mert olyan jogsértések érték, amelyek egyetlen másik nemzetrészt sem.

„Elfogadhatatlan, hogy egy nemzeti kisebbséget megfosszanak az anyanyelvi oktatáshoz való jogától, ez gyakorlatilag a nemzeti közösség ellehetetlenítése” – fogalmazott Potápi Árpád.

„Mi őszintén bízunk abban, hogy Ukrajna részéről az ígéreteket végre tettek is követik, és a két ország közötti vitás kérdések minél előbb megnyugtató módon rendeződnek” – tette hozzá a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

Németh András Világ

Így élték meg a trianoni évfordulót a szomszéd országokban

A Magyarországot körülvevő országokban alig foglalkoztak a trianoni szerződés aláírásának századik évfordulójával, ennek egyik oka, hogy a szomszédok a magyaroknál is kevesebbet tudnak a Magyarország területének kétharmadát elcsatoló diktátum részleteiről. A szomszédok reakciója egyben fokmérője annak is, hogy milyen a viszony Budapest és az adott állam között.